Airsoft Tips & Tactieken: Ramen

Veel airsoft velden hebben ruïnes en oude gebouwen waar de spelers gebruik van kunnen maken. Meestal is een gebouw in gaan dan ook een goede beslissing. Een gebouw biedt natuurlijk goede, harde dekking. Als een gebouw meerdere verdiepingen heeft heb je ook nog eens een beter zicht en het voordeel van de hoogte. Tenminste, mits een gebouw ramen of openingen heeft. En hier ligt gelijk de kern van deze tip verscholen. Al had je dat met de titel van dit artikel natuurlijk al wel door.

 

Hoe kun je een raam gebruiken?

Ramen op de onderste verdieping kunnen een makkelijke uit- en ingang bieden tot een gebouw. Als je paralel loopt aan een gebouw en je komt onder vuur te liggen, dan kun je middels een raam zo naar binnen waardoor je dekking hebt. Merk je dat er aan het einde van een gang tegenstanders zitten, ga dan via een raam naar buiten en loop op die manier om ze heen.

Ramen van een gebouw bij een airsoft veld

Zoals eerder gezegd biedt een hoger gelegen raam ook een mooie kijk op het airsoft veld en de opmars van de tegenstander. Mocht je in verbinding staan met de rest van je team, dan kun je de posities doorgeven, waardoor je eigen team de tegenstander op het goede punt kan opvangen.

Als je wel eens vanuit een gebouw beschoten bent kun je je voorstellen dat een gebouw haast een soort bunker kan zijn. Helemaal in de airsoft sport waar (gelukkig) granaatwerpers en raketwerpers een ander effect hebben dan in het echt. Je kunt je dan ook voorstellen dat het bemachtigen van een tactisch gelegen gebouw of raam een zogenoemde game-changer kan zijn. Toch is er een goede en foute manier om vanuit een raam de tegenstander onder vuur te nemen.

Kleine tip

De meeste mensen die beginnen met airsoft gaan tegen de vensterbank aanstaan. Dit heeft een aantal nadelen:

1. Omdat je tegen de vensterbank aanstaat vang je veel licht op van buiten. Hierdoor kan je tegenstander precies zien vanuit welk raam je schiet.

2. Het gebied van waaruit jij beschoten kunt worden is enorm groot.

Illustratie die laat zien hoe groot het schootsveld is

 

 

 

 

 

 

Als je dus dieper in de kamer gaat staan ben je:

1. Minder goed zichtbaar. Als een gebouw veel ramen heeft kan de tegenstander moeilijk uitvogelen vanuit welk raam ze beschoten worden.

2. Je schootsveld is kleiner, maar ook de hoek vanaf waar de tegenstander jou kan raken. Je bent dan een kleiner doel. Als de kamer breed genoeg is kun je je gewoon naar links en rechts verplaatsen om je schootsveld op een andere hoek van het veld te leggen.

Een illustratie die de voordelen laat zien om verder van een raam af te staan

 

 

 

 

 

 

Als je dit in je achterhoofd houdt als je weer eens voor een raam staat maak je het de tegenstander een stuk moeilijker.

Wat is jouw beste gebouw/bunker actie?

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Laat je horen!

*