Airsoft Tips & Tactieken: Begroeiing

Op de meeste airsoft velden is de nodige begroeiing te vinden. Maar als je nog nooit hebt geairsoft is het handig om te weten dat struiken zich wat anders gedragen dan je zou denken. Struiken, struikgewas en korte bomen met takken tot de grond gedragen zich meestal meer als een bunker, dan als een struik. In films vliegen de takjes en blaadjes in het rond als er op een begroeid stuk wordt geschoten. Bij airsoft is dit duidelijk anders.

Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat je een klein, plastic balletje schiet, die begint rond de 350 feet per second en snel afzwakt. Je BB’s ketsen op bijna ieder takje af en soms kunnen zelfs bladeren er al voor zorgen dat je je doel niet raakt. Waar een paintball nog best wat “schade” aan kan richten omdat die zijn afmeting mee heeft, kan een BB niet veel meer dan rond stuiteren tussen de takjes en blaadjes. Natuurlijk is het niet onmogelijk om iemand te hitten die zich in een begroeid stuk heeft verborgen, maar je zal wel veel meer moeten schieten. Hoe langer je schiet, hoe meer de andere persoon, en zijn maten weten waar jij uithangt.

Wat kun je met begroeiing doen?

Natuurlijk vormt begroeiing voor jezelf een mooie dekmantel. Je kunt er perfect hinderlagen mee op zetten door je stil te houden en te wachten op het perfecte moment. Afhankelijk van hoe dicht begroeid het is natuurlijk. Als je je route slim uitstippelt kun je heel dicht bij een vlag komen zonder dat de tegenstander weet dat jij er zit.

Natuurlijk kun je je er ook in verschansen. Als de begroeiing groot genoeg is kun je er zelfs een linie in opzetten met wat teamgenoten en zal de tegenstander grote moeite hebben met je er uit te krijgen. Je bent moeilijk te zien en te raken. Ideaal dus!

Denk er wel aan dat een dichte begroeiing zorgt voor een beperkte bewegingsvrijheid. Het zal langer duren om ergens te komen en je maakt meer lawaai. Takken die tegen elkaar aan klappen, takjes op de grond die knappen en bladeren die kraken.

De tegenstander in de struik

Maar wat doe je als de tegenstander de begroeiing ook heeft ontdekt? Je hebt dan te maken met een bunker die een grote rem op je eigen opmars kan betekenen. Als het niet erg is dat je ontdekt wordt kun je met wat teamgenoten blijven schieten op het struikgewas. Dan komen er vanzelf wat balletjes aan en heb je de bunker onschadelijk gemaakt.

Dichte begroeiing

Deze dichte begroeiing zorgt voor een langzamere opmars

Buiten bereik blijven en er simpelweg omheen gaan is ook een optie. Als de begroeiing maar een klein stukje is kun je precies buiten het bereik van de tegenstander simpelweg om ze heen trekken. Zorg ervoor dat je teamgenoten weten dat er tegenstanders verschanst zitten en je hebt de bunker “onschadelijk” gemaakt.

Het struikgewas in gaan is in mijn ogen de laatste en minst aantrekkelijke optie. Je kunt de tegenstander bijna niet zien terwijl jij makkelijk op te merken bent. Jij kunt hun moeilijk raken vanwege alle begroeiing en andersom hebben ze die beperking niet. Als je eenmaal in de begroeiing bent is het vaak ook chaotisch. Als je niet goed oplet ben je zo gepangt en is alle moeite voor niets!

Spelen met bereik

Het leukste vind ik zelf de tweede optie. Één dag heb ik dit een paar keer kunnen toepassen toen ik een vlag moest verdedigen. Wij waren met drie personen een paar meter van onze vlag weg in een redelijk open bos. De tegenstander zat in een dicht begroeit dennen bos. Een typische bunker. Andere teamgenoten bleven ze maar aanvallen en kwamen er niet door. Onze squad bleef simpelweg één stap uit hun bereik. Als ze ons wilde weg schieten om bij de vlag te komen, moesten ze uit hun dekking komen en konden wij ze makkelijk raken. Dit principe hebben we die dag meerdere keren toegepast. Als je tegenstander slim is stappen ze niet hun dekking uit en heb je ze effectief vast gezet. Wanneer ze er wel voor kiezen je aan te vallen, heb je er in ieder geval voor gezorgd dat jullie gelijke kansen hebben.

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Laat je horen!

*