Handsignalen – Airsoft tips

Geluidloos communiceren, iets dat natuurlijk wel zo makkelijk is als de tegenstander op 10 meter afstand staat, kan via handsignalen. In deze airsoft tips video laten we zien hoe je handsignalen kunt gebruiken binnen je airsoft team!

Handsignalen – Airsoft tips

Ook de handsignalen zijn, net als de contact drill, een onderdeel uit onze “airsoft doctrine”, het handboek van ACN. We zijn in contact gekomen met handsignalen via de Team Training Days van Airsoft-Heaven. We zijn ze gaan gebruiken tijdens skirms en merken dat het zeker nut heeft!

Het is overigens absoluut niet de bedoeling jullie te vertellen hoe je moet airsoften. We willen laten zien hoe wij het doen zodat het jullie op ideeën brengt en je zelf kunt beslissen wat je gebruikt tijdens skirms.

Nog een kleine disclaimer, de meeste van ons zijn geen militairen. Sommige ACN leden hebben wel militaire ervaring. We proberen niet stoer te doen of op militairen te lijken, het is voor ons puur “het spelletje” airsoft dat we op deze manier leuker en soms ook makkelijker proberen te maken.

1. Spreek één set gebaren af
Of je nou de handsignalen van Defensie wilt gaan gebruiken of de gebaren uit een SWAT film wilt na doen, het is wel zo handig als je team dezelfde set gebaren gebruikt. Spreek dus één alfabet van gebaren af waar je niet van af wijkt.

Het makkelijkste is natuurlijk een algemene set te gebruiken zoals de velddiensttekens van Defensie. Op die manier kun je zelfs met mensen buiten je team communiceren als die toevallig de velddiensttekens kennen. Deze set krijg je bijvoorbeeld ook aangeleerd bij de T.T.D’s van Airsoft-Heaven.

2. Overdrijven is de sleutel
Je kunt de handgebaren beter te groot maken dan te klein. Op die manier werken ze op een grotere afstand en ontstaat er zo min mogelijk verwarring over welk teken je geeft. Sommige tekens kunnen bij kleine bewegingen op elkaar lijken, waardoor je iemand kunt laten “freezen”/bevriezen, die je eigenlijk de dekking in had willen hebben.

Airsoft Tips - Handsignalen

3 P.A.X. gespot!

3. Blijf contact maken met elkaar

Je kunt wel “operator style” over je replica blijven turen terwijl je naar voren sluipt, maar als je buddy een zooitje tekens geeft, mis je die allemaal! Blijf dus contact maken met je buddy en je team. Kijk af en toe om zodat je geen tekens mis loopt van je groep.

Zoals altijd, oefening baart kunst!

Wanneer je één set handgebaren hebt afgesproken is het natuurlijk zaak dat je teamgenoten deze uit hun hoofd kennen. Dit kan je oefenen tijdens gewone skirms, trainingen, een wandeling in het bos of bij de TTD’s. Zoals we ook al schreven bij de Contact Drill zijn de TTD’s een uitstekende manier om bekend te worden met dit soort drills, waaronder ook de handsignalen.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze airsoft tips! We zijn benieuwd wie van jullie allemaal al gebruik maken van hand signalen en welke set jullie dan gebruiken?

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

  1. Pafkoes says:

    dus uh lipo’s?

Laat je horen!

*