Airsoft locatie preview: PrisonBreak

Paintballworld opent binnenkort de paintball locatie PrisonBreak voor airsoft. Om te kijken wat er eventueel moet gebeuren om deze locatie airsoft klaar te maken hielden ze 18 augustus de tweede testskirm. Wij zijn met twee man aanwezig geweest in Zutphen. Deze locatie bevind zich in een oude jeugdgevangenis, midden in Zutphen. Deze gevangenis stamt uit omstreeks 1913 en is door de dezelfde architect getekend als de later ontworpen koepels van zowel Breda als Arnhem.

Doordat er door de jaren heen verschillende functies en verbouwingen zijn geweest, is iedere vleugel verschillend. Door de oude bouwstijl, heeft het hier en daar nauwe (door-)gangen welke zeer spannende hindernissen kunnen vormen. Paintballworld heeft enkele jaren geleden het pand geleased van de overheid om er paintballgames en lasergaming in te houden, daar is dus ook het grootste gedeelte voor ingericht.

Prison Break

Paintballworld had een testskirm aangevraagd, zodat “ervaren” spelers hun mening konden geven over het totale plaatje en om te testen welke game-types er geschikt waren om hier te houden. Naast enkele genodigden bestond het overgrote deel uit mensen van het huisteam: Team Lockdown.

Bij aankomst kwamen we in de kantine van Paintballworld, dit is een nette ruimte welke naast een counter voor diverse dranken en versnaperingen ook voor een deel gebruikt werd voor uitgifte van paintballmateriaal, maar dit was netjes gescheiden van elkaar. De kantine was leuk ingericht met banken en tafels en zag er leuk en gezellig aangekleed.

donkeregang

Één van de donkere gangen in Prison Break

Na de veiligheidsinstruktie werden we door de buitenplaats naar een gang met cellen geleid naar de airsoftlocatie. Onze initiele gedachten was dat we bang waren om met onze dure gear terecht zouden komen in een paintball baan vol met verf, maar gelukkig hadden ze een apart gedeelte speciaal gereserveerd voor airsoft.

Wij waren ingedeeld in het oostelijk gedeelte van de gevangenis nabij de oude kantoren en de oude hoofdingang. Het speelveld bestond uit de kantoren op de begane grond en twee kleinere vleugels met kleine cellen. Aan beide zijden van de hoofdgang was een trap naar boven. Op de eerste verdieping waren er wat kleine kantoren en een recreatie zaaltje en aan de overzijde van de hoofdgang waren nog wat gewone en separaat-cellen achter een muur, daardoor waren er enkele parallel gangen naast de hoofdgang, ook was de hoofdgang voorzien van de nodige obstakels.
Halverwege was er aan de oostzijde een kleine vleugel met cellen welke alleen maar via een kant te benaderen waren en was er aan de westzijde een voormalige wasruimte met een trapje naar boven, welke je naar een gymzaal brengt op de tweede verdieping. Deze gymzaal was voorzien van de nodige opblaasbare paintball obstakels.

Hoe hebben wij deze baan ervaren?

Wij hadden beiden het idee, dat Airsoft eigenlijk een ondergeschoven kindje was bij prison. Ze hadden ons bij enkele opdrachten verdeeld in 3 teams, daardoor werd het zeer onoverzichtelijk en ontstonden er vreemde situaties (lees: veel teamkills.) Wij waren met met 21 spelers en die groep was voor de hoeveelheid ruimte die we hadden, erg groot. Achter iedere dekking stond wel iemand, waardoor er in de hoofdgangen bottlenecks onstonden en eigenlijk niemand verder kon.

bottleneck

Een gang waar makkelijk een Bottleneck kan ontstaan met teveel spelers.

Doordat sommige ruimten en gangen voor een groot gedeelte flink donker waren, bleek toch eigenlijk wel dat flashlights een must waren en voor een extra dimensie zorgden. Ik moet wel zeggen dat Team Lockdown hier flink in het voordeel was met hun zwarte SWAT uniformen.
De locatie was wel echte CQB-locatie, want er moest werkelijk om elke centimeter gevochten worden, maar het bleek wel dat er nog veel gedaan moest worden om een paar goede missies te spelen want de meeste missies die bedacht werden, worden meestal op ruimer opgezette buitenterreinen gespeeld. Ik kreeg nu af en toe het idee dat de meeste missies uitdraaiden op een standaard team deathmatch.
De Marshalls lette over het algemeen goed op, alleen ontstond er in het begin wat problemen over hoe bepaalde missies gedaan dienden te worden, maar over het algemeen liep het redelijk vlot.

Conclusie en voorschriften

Over het algemeen een leuke locatie, alleen werd de nu toegewezen ruimten door velen te klein gevonden, ze hadden het eigenlijk met het paintball gedeelte moeten omruilen. Voor een keertje per jaar vind ik het best wel een geinige locatie. Leuke aankleding, krijg alleen met het idee dat wij gewoon meer een schietschijf zijn voor het home-team.

[taq_review]

Kleine voetnoot: Ik wil er wel bij zeggen dat dit natuurlijk is hoe ik het heb ervaren.

Regels:

Alle Airsoft Apparaten max. 360
Er mag alleen geschoten worden op semi-fire
Support-AA’s zoals M249′s zijn niet toegestaan
Geen flashbangs/smokes e.d.
2/3e van de body moet zichtbaar zijn alvorens er geschoten mag worden. (rare regel?)
Geen Blind Fire
Door de veelal korte afstanden is een face-guard of full mask aan te raden.
Pang regel = 3m

Nog een aantal foto’s

sfeervolleruimte

Één van de ruimtes die we tegen kwamen.

dekkingindegang

Een gang met leuke dekking!

kleineruimtes

De kleine ruimtes op deze locatie

Een mooi voorbeeld van de oude sfeer die nog volop te vinden is op deze locatie.

Een mooi voorbeeld van de oude sfeer die nog volop te vinden is op deze locatie.

oudesportzaal

Sportzaal met paintball dekking?

 

 

 

About Bjorn Groen

Een 37 jarige Airsoft Idioot :-) Van gung-ho tot milsimmer :-)

Comments

 1. Ik vind het zelf zo jammer als ze een authentieke locatie nemen en daar allemaal dekkingen in zetten. Is een gang met deuren niet veel leuker als mensen in die openingen dekking zoeken? Veel realistischer lijkt mij.

  Missies die ik me voorstel bij zo’n locatie zijn teams van losgeslagen gevangenen die afgeschoten moeten worden door een SWAT team. Of veilig uit de gevangenis leiden van een persoon… Team deathmatch vind ik zo’n locatie alleen geschikt voor om in te komen.

 2. Skirmisher says:

  Lijkt me niet zo geweldig, CQB is hartstikke leuk, maar doe het dan dat je bijv. als een SWAT team een huis binnenvalt of zo, verder smalle gangen, kan leuk zijn, maar die 2/3e regel, en geen blind fire vind ik onzin.
  Dit doet me meer aan een soort “Garry’s mod jail break” denken dan aan een missie achtig iets.
  Al zou jail break ook wel lachen zijn.

 3. DarkHell says:

  oke nice 😀 een lokatie in de buurt 🙂

 4. janwillem says:

  zo als al meerdere mensen al hebben laten weten lijkt het mij iderdaat veel leuker om in gangen geen borden te zetten en gewoon schuilen in de deur openingen, geeft meer een wegduik idee en voor mensen die niet begaaft zijn met airesoft zal het door de borden aleen maar moelijker worden?!?! en in niet al te groten zalen/ kamers met 2 of meer dueren is het mischien verstandig om alleen opstakels neer te zetten naast/(niet helemaal)voor de deuren voor een meer begaan bare loop moglijk heden. en dan de rest een beetje aan vullen met normale opstakels. en een misie zal naturlijk ideaal zijn die je na het behalen/als de tijd voor bij is, de groepen laten wiselen van zijde, te denken aan het plaatsen van bomen (gewoone kistjes) of iets in die mogelijk heid om een betere team sperit wand het belangrijkste en het leukste is naturlijk samen werken voor een team band om elkaar deking te geven en een onverslaanbaar team te creeren. het zijn aleen maar ideen om het leuker en in tresanter temaken het is niet bedoelt om julie zwake/mindere punten te benadruken omdat het echt een leuke sport is en mooi is dat julie er een locatsie voor hebben en wat is de mini male leeftijd om mee te doen???
  wand ik heb een gsg mp2 a1 maar ben 15 en heb echt geen idee wat de mini male leeftijd is ???

  • Hi Janwillem,

   Bedankt voor je reactie. Goeie punten hoor! De meningen zijn er ook wel een beetje over verdeeld wat nou leuker speelt. Met of zonder kunstmatige obstakels. Het maakt het natuurlijk wel weer moeilijker om een gang door te komen als er helemaal niets staat. Maar goed, dan moet je weer dekkingsvuur gebruiken en buddyparen.

   Ik ben wel bang dat je nu in overtreding van de wet bent. Je mag pas een airsoft apparaat bezitten in Nederland als je lid bent van de NABV. Dat kan alleen als je 18 jaar of ouder bent.

Trackbacks

 1. […] post Locatie preview: PrisonBreak appeared first on Airsoft Club […]

 2. […] post Airsoft locatie preview: PrisonBreak appeared first on Airsoft Club […]

Laat je horen!

*