Review AGM-002 Sniper Rifle

Het ontstaan van de L96A1/L115A1

Accuracy International liet haar PM (Precision Marksman) meedingen in Britse tests om de oudere, Lee-Enfield-gebaseerde scherpschutterwapens te vervangen. Het geweer won de test, voor de Parker Hale M85, en werd aangekocht door het Britse leger waar het de benaming L96A1 kreeg. Standaard was de L96A1 uitgerust met een Schmidt & Bender 6×42 telescopische richtkijker.

Enkele jaren later was ook het Zweedse leger op zoek naar een nieuw geweer, en Accuracy International diende een verbeterd ontwerp in van de PM. De nieuwe modelnaam was de AW of Arctic Warfare, deze naam groeide verder uit tot een benaming voor de hele productfamilie, ondanks eerdere benamingen.

De aanpassingen legden zich vooral toe om efficiënt bruikbaar te zijn in extreem koude weersomstandigheden, tot temperaturen van -40°C. Alle bedieningen en de trekkerbeugel zijn groot genoeg om met dikke handschoenen gebruikt te worden. Deze versie werd aangenomen en aangekocht door het Zweedse leger in 1988 als de Psg 90. Ook het nederlandse, Duitse, Belgische leger en andere legers hebben de L96/PSG aangekocht welke de winchester .308 kamert.

Het Apparaat

De AGM-002 Sniper Rifle heeft de looks van de Arctic Warfare L96 mee gekregen. De door ons gereviewde versie is een Bolt Action Rifle en daarmee geschikt om op skirms te mogen gebruiken tot 500 FPS, gemeten met 0.20gr BB’s. Uit de praktijk blijkt dat er over het algemeen met 0.30 of zwaardere BB’s word geschoten voor meer accuratie, meer vlucht en minder windgevoeligheid en het bijkomende voordeel dat de gene aan de business-side zijn hit echt wel voelt. Ook de range van deze replica is zeer goed te noemen alsmede de accuratie.
Het apparaat is in ABS plastic en metaal uitgevoerd, met als enig kritiek punt dat de magwell op een heel onnatuurlijke plaats zit. De Magwell is geplaatst in de handgrip, maar deze hoort eigenlijk net voor de trigger te zitten. Door deze vreemde plaatsing krijg je ook een ander type magazijn, welke volledig in de handguard verdwijnt. Dit is hetzelfde systeem als dat je ziet bij de JG Bar-10.

De bouwkwaliteit

De stock is redelijk netjes uitgevoerd en ligt goed in de hand en is voorzien van verschillende slingmounts. De buttplate is verstelbaar d.m.v. verwijderen en/of plaatsen van extra tussen plaatjes waardoor de stock meer of minder naar achter komt.

De stock

De stock

Ook de cheekrest op de stock, welke van hard ABS is, is verstelbaar, wil je deze verstellen dan zal dit moeten gebeuren door de twee grote imbusbouten lost te draaien, deze te verschuiven en de bouten weer vast te draaien. Bij andere merk L96’s kan je ze vaak wel in the field losdraaien en verstellen zonder imbus.

Afhankelijk van het type wat je besteld hebt, (kaal of full-options) krijg je er een 6-9×32 Scope bij van redelijke kwaliteit en een metalen Bi-pod welke door middel van spanning open of dicht te klappen is.

De bipod

De bipod

De scope

De scope heeft een onverlicht richtkruis en geeft een redelijke goede field of view. Ook kan deze scope zoom gebruiken en deze is zowel in hoogte als in de breedte te verstellen, middels de twee knoppen welke onder afdekkapjes zitten welke je eerst los moet schroeven alvorens je de scope kunt uitlijnen. Daardoor is deze minder makkelijk te zero-en in het veld en zal je eerder zelf handmatig moeten compenseren.

De Bipod

De bipod is solide uitgevoerd en beide poten zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen en zijn ook weer simpel terug te brengen in de beginstand doormiddel van knop op iedere poot. De poten staan onder spanning van een grote veer. Wanneer je de poten samenknijpt en naar voren of naar achter klapt, worden deze vergrendeld.
De bipod is relatief makkelijk te verwijderen door een enkele spie en een bout los te draaien waardoor het blok waar de poten opklikken, te demonteren. Gewoon een goede bipod.

De rifle

De rifle

De schietinrichting

Zoals al eerder vermeld, is dit een Springloaded Bolt Action Rifle, waardoor je een veer die zich bevind in de de cilinderbehuizing, naar achteren moet trekken voor elk schot. Mijn ervaring doet leren dat de afwerking van de pistontube (lees: loop) niet zo heel denderend is afgewerkt, waardoor je redelijk wat onnodige weerstand krijgt. Maar 120 grams schuurpapier of nog fijner en je kan zo enkele punten waar de cilinder de barrel raakt wel bij polijsten (half uurtje werk om de hele cilinder assembly te polijsten.)
Daarna zal je wel degelijk verschil merken. De trigger-assembly is zeer makkelijk te demonteren en is redelijk ruw afgewerkt. Je zal in het begin merken dat de trigger zeer lang is en zeer zwaar gaat. Ook dit is redelijk makkelijk op te lossen en ook weer met fijn schuurpapier. Maak alle randjes en oppervlakten glad en rond alles een beetje af, hierdoor zal er minder frictie zijn in de trigger-assembly en dus soepeler lopen. Ook is de retention veer van de trekker nog al lang, door deze een klein beetje in te korten, een of meerdere wikkels te verwijderen zal de trekker veel lichter gaan. Vervolgens kan je de trigger-assembly en de cilinder goed olieën en loopt hij weer als een zonnetje. Let wel op dat je alle metaalslijpsel verwijdert, anders gaat deze krassen en kan alles vastlopen.

De bipod

De bipod

De hop-up is redelijk simpel en zit links naast de barrel in de vorm van een schuifje. Door deze naar voor of naar achter te verschuiven kan je zeer gemakkelijk de hop-up verstellen.

Conclusie

Overall is het een leuke instap sniper voor een redelijke prijs. Hij is goed genoeg voor de casual sniper, maar degene die serieus bij een skirm willen rondlopen als sniper zullen snel overschakelen naar een Gas powered sniper rifle aangezien je de spring bolt action flink gaat voelen in je armen en bij gas alleen de grendel maar hoeft te verplaatsen maar daarintegen zijn Gas snipers ook minimaal 3 tot 10x zo duur. Dus wil je af en toe een sniper gebruiken, is dit helemaal geen verkeerd apparaat.

Je kan deze sniper al krijgen bij b.v. taiwanguns.com vanaf een euro of 70

De rifle in actie

De rifle in actie

Inleidende tekst: Wikipedia
foto’s: Björn Groen en Taiwanguns.com
Review tekst: Björn Groen

About Bjorn Groen

Een 37 jarige Airsoft Idioot :-) Van gung-ho tot milsimmer :-)

Comments

 1. Roeland W.P. says:

  Bedankt voor de diepe en uitgebreide review!

  Als een fan van Sniper Rifles in het algemeen, twijfel ik dagelijks of mijn eerste Airsoft primary een Sniper Rifle zal worden, of een AEG (Assault Rifle). Voor deze prijs is het echt het overwegen waard.
  Ik ga gelijk deze review delen met een van mijn goede vrienden, kijken wat hij ervan vindt. En misschien zien jullie in een toekomstige skirm een tweedelig Sniper team rondrennen!

  Groetjes Roeland

  • Hoi Roeland,
   Over het algemeen is het aan te raden als eerste apparaat een AEG te nemen. De rol waarin de AEG (uitgaande van een aanvalsgeweer-gebaseerd apparaat) het best functioneert is de rol van de gewone infanterist ofwel rifleman. Als rifleman is het veel gemakkelijker om ervaring op te doen in elke situatie dan als sniper. Een squad zal jou als sniper vaak en graag willen inzetten op strategisch bepalende punten aangezien een uitstekende sniper een enorm gebied vast kan zetten.

   Als je echter al aardig wat ervaring hebt in het airsoft spel zal ik niet verder je keuze proberen te beïnvloeden 😛

   OT:
   Nogmaals een schitterende review, Bjorn. Voor 70 euro klinkt een mooi robuust apparaatje toch wel erg verleidelijk… 😉

Trackbacks

 1. […] post Review AGM-002 Sniper Rifle appeared first on Airsoft Club […]

Laat je horen!

*