Welke veer geeft de goede FPS?

“AAAAH……%$#@&! …… 366 FPS!!” hebben velen van ons ooit geroepen toen bij de FPS-meting je replica net iets te hard schoot. Maar niet getreurd, dan stoppen we er toch een lichtere veer in? Maar welke veer geeft dan de goede FPS? En daar begint de uitdaging!

Welke veer geeft de goede FPS

En daar hebben ze bij Com-Bat.nl in Geldermalsen iets moois voor gemaakt. Ze hebben een “veren-tester” (nog geen spannend ander woord voor gevonden kennelijk 😉 ) ontwikkeld waarmee zoals je verwacht, veren getest kunnen worden.

Welke veer geeft de goede FPS De veren tester!

Dit klinkt heel simpel, maar moest echt ontwikkeld en opgebouwd worden. Door eerst uitgebreid meerdere veren te testen en de karakteristieken van de verschillende veren te bestuderen hebben de mannen van Com-Bat een uitgebreide database kunnen opbouwen. Deze gegevens kunnen vervolgens naast de karakteristieken van je huidige veer worden gehouden, waarna de beste veer gevonden kan worden voor de juiste vermindering of vermeerdering van de FPS die je zoekt.

Iedere veer heeft namelijk zijn specifieke eigenschap en geeft op een andere manier zijn veerkracht terug na het indrukken. Door nou een heleboel veren op te meten en de meetwaarden te registreren en met elkaar te vergelijken kan Com-Bat de juiste veer voor jou vinden.

Mijn eigen FPS zoektocht!

Dus ik vol goede moed naar Geldermalsen gereden, met mijn geliefde maar dus te hard schietende replica (ze heet, Chantal trouwens). Daar aangekomen kon kon ik het niet laten toch weer in de winkel rond te neuzen en weer dingen te kopen waardoor ik nog beter kan Airsoften (echt waar). Na veel te lang te ouwehoeren en zelfs mee te lunchen (bedankt heren!) ben ik uiteindelijk maar aan de slag gegaan.

Chantal op de “operatie tafel”

Allereerst wordt dus de huidige veer uit je replica gehaald en worden de karakteristieken van die veer uitgebreid gemeten. Nadat deze waarden ingevoerd zijn in hun database kan er gezocht worden naar de juiste veer. En dan komt er wel een stukje ervaring bij kijken merk ik. Want, zonder “het geheim van de smid” te verklappen, het is niet een kwestie van wat “kromme lijnen over elkaar leggen”, daar komt meer bij kijken.

Uiteindelijk heeft com-bat de juiste fabrikant en type veer gevonden die, in mijn specifieke replica, de gewenste FPS waarde zou moeten geven. Gelukkig was die ook op voorraad en kon die gelijk ingebouwd en getest worden. En jawel, een nette 350 FPS (rekening houdend met de niet gekalibreerde FPS meters van verschillende organisaties).

Dus als je op zoek bent naar de juiste vervangende veer voor jouw specifieke replica, zoek dan hulp bij Com-Bat.nl in Geldermalsen.

Yea! De correcte FPS!

 

Comments

 1. Welke veer was dit uiteindelijk?

 2. Niets aan gelogen, mijn nieuwe ICS CXP APE schoot out-of-the-box rond de 400FPS dus daar kom je geen enkel veld mee op als Assault AEG.

  Even op internet nagezocht dat er standaard een M120 veer in zit, bij Com-Bat langs gegaan en op hun advies een M90 in plaats van M100 (wat ik eerst zelf dacht) veer gemonteerd.

  Gister bij de chrono van Ghost Town: 364FPS / 362 / 363, dus te hard…
  Na een half magazijn te hebben verschoten nog één keer proberen: 358 / 356 / 355, dus prima. 😀

  Had ik met een M100 veer nooit gehaald, dus nog bedankt voor het ompraten Michael!

 3. Maar volgens bovenstaande afbeelding schiet je 347 FPS met 0,32 bb’s?

  • Hi Patrick,

   Nee, dat dacht ik ook 😛 Maar die staat ergens anders voor (joules dacht ik). Ik had hetzelfde toen ik daar ging sleutelen en ging testen. Komt met mijn chrono thuis, op dezelfde waarde die wel op .20 staat.

Laat je horen!

*