Airsoft replica: gas of elektrisch, de voor- en nadelen van beide platformen

Er zijn al lange tijd pistool replica’s die op gas werken binnen de airsoft wereld. Ze zijn een leuke aanvulling op je uitrusting omdat de pistolen een echte terugslag simuleren. Met ieder schot beweegt het bovenste gedeelte van de replica terug. Net zoals een echt pistool zou doen. Sinds kort zijn er echter ook sommige merken die een groter platform als de M4 als een gas variant maken.

Een gas replica (GBB systeem)

Een Gas Blow Back (GBB) replica werkt op gas of CO2. Je vult meestal het magazijn met BB’s en gas/CO2 en je kunt je replica gebruiken. Je hoeft hem dus niet op te laden zoals een AEG. Dankzij het gas wekken alle GBB replica’s een terugslag op. Natuurlijk is dit nog niet te vergelijken met een echte terugslag, maar het geeft wel een extra dimensie. Daarnaast hebben GBB replica’s een kleinere magazijn capaciteit. Dit betekend dat je meestal realistische hoeveelheden BB’s in een magazijn kunt doen. Ook een volledig metalen body is een kenmerk van veel GBB’s. Het dus een hele realistische optie. Omdat hij volledig metaal is en terugslag heeft klinkt hij ook harder dan een AEG. Toch zie je over het algemeen als hoofd replica een AEG.

Dit komt door de nadelen van een GBB systeem. Gas of CO2 werkt in de kou minder goed dan in de warmte. Als je in een warm land woont is dat natuurlijk geen probleem, maar in Nederland en België is mooi weer natuurlijk minder te garanderen. In de kou zul je met een GBB vaak maar tot een kwart van de afstand komen die je normaal gesproken zou halen. Bij erge kou kan je replica zelfs helemaal niet functioneren.

Ook het upgraden van een GBB is lastiger en vaak duurder. En de realistische magazijn grootte kan ook als nadeel gezien worden. Omdat je meestal in de minderheid bent als GBB speler, betekend dit dat je tegenstanders 300 BB’s of meer in hun magazijnen hebben. Als jij net één actie hebt gedaan moet jij al herladen terwijl de ander vrolijk door blijft schieten. Je kunt uiteraard extra magazijnen meenemen, maar deze zijn in aanschaf duurder dan AEG magazijnen. Daarnaast zijn de magazijnen van een GBB een stuk duurder.

Als laatste “side-effect” van een GBB is het koud worden van de replica met veel full-auto schieten. Het gas is koud en dat vertaalt zich naar je replica. Als die te koud wordt kan deze niet prettig aanvoelen, maar nog belangrijker, vast lopen. Als hij weer opwarmt kun je hem gewoon weer gebruiken natuurlijk, maar echt makkelijk is het natuurlijk niet.

Een GBB is zeker een leuke optie om te gebruiken maar niet voor iedereen.

Voordelen

 • – Realitische look & feel
 • – Terugslag
 • – Magazijn grootte
Nadelen
 • – Onbetrouwbaar in koude temperaturen
 • – Moeilijker te upgraden
 • – Magazijn grootte en kosten
 • – Duurder in onderhoud (gas)
 • – Koud worden bij full-auto vanwege het gas

Een elektrische replica (AEG)

Een Airsoft Electric Gun (AEG) is een replica die werkt op een accu. Via een veer en kleine motor en tandwielen, worden de BB’s uit je magazijn afgeschoten. AEG’s zijn er in allerlei soorten, maten en gradaties. Van Chinese merken tot de duurdere Amerikaanse fabrikanten, er is eigenlijk voor ieder budget wel een AEG te krijgen.

Omdat AEG’s een complexer binnenwerk hebben betekend het wel dat je een grotere kans hebt dat één van de componenten stuk gaat. Afhankelijk van het merk maak je hier een grotere of kleinere kans op. Maar met het juiste huiswerk en onderhoud kun je je AEG goed onderhouden en upgraden waardoor dit voorkomen kan worden. Dit is gelijk het grote voordeel van een AEG. Omdat AEG’s sinds het begin van de airsoft sport gebruikt worden zijn er genoeg onderdelen te krijgen op internet. Je kunt je AEG dus tunen naar eigen smaak. Een sterkere veer er in voor een grotere afstand, een snellere motor voor meer BB’s per seconde of een precision barrel voor een accurater bereik. Bedenk wel dat veel airsoft velden een limiet hanteren van 350 fps voor de meeste “assault rifle” replica’s.

AEG’s hebben ook meer keuze in hun magazijnen. De zogenoemde low-, mid- en highcaps met respectievelijk 30/50, 150/200 en 300/400 bb’s. Als je een realistische speler bent kun je dus kiezen voor lowcaps waardoor je vaker zult moeten herladen.

Voordelen

 • – Goedkoper in aanschaf
 • – Goedkoper in onderhoud
 • – Betrouwbaar in warm en koud weer
Nadelen
 • – Niet zo realistisch
 • – Kan meer stuk gaan
Het is niet zo dat een GBB een slecht systeem is. Je moet alleen wel de limieten van het platform weten voordat je besluit voor een GBB te gaan. Meestal is een GBB de tweede replica naast een AEG. Als beginner voor een AEG te gaan is verstandig. Op die manier kun je de sport een beetje leren kennen en merk je snel genoeg of je het realisme van een GBB mist.
Wat zijn jullie ervaringen met beide platformen?
About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Coen Arends says:

  Hallo,
  Ik ben heel klein begonnen, namelijk met een spring geweer, ik heb nu een m4 CQB Umarex en een beretta m9.

  Mvg. Coen

 2. Ik zelf een HK416C GBB Umarex, een prachtige replica volgens de verhalen vrij uniek in de airsoft. Maar ook ik heb problemen gehad met de koud waardoor hij niet werkt en bij het schieten gelijk ze gas er uitgooit.

  De Nederlandse zomers kunnen toch vrij warm zijn, en dan zal je GBB doen waar ie voor gemaakt is. Ik heb de HK416CQB gekocht met het oog op het onderhoud, voor de mensen die “niet” thuis zijn in de wereld van tandwieltjes en alles wat daar bij komt kijken. Is een GBB toch het makkelijkste in zijn onderhoud.

 3. Hoe zit het kopen eigenlijk nu precies omdat het sinds begin dit jaar legaal is….

 4. En het kopen uit een land uit de europese unie? mag dat?

 5. Bjorn Vega says:

  Goeden avond, ik ben Bjorn Vega ( ex – paint baller)

  Ik ben bezig met het maken van een overstap van paintball naar airsoft.

  Ik ben in het bezit van een NABV pas.

  Ik heb een HK 416C AEG en een HK .45 GBB

  Nu zit ik alleen met een vraagje betreft het opladen van de batterij van de AEG.

  Hoelang duurt het voor dat een accu vol zit ?

  Ik heb een accu ( 1500mAh 8.4V NiHm ) in een look a like laser.
  Een lader met een output van 15V – 1A gelijk stroom.

  Zo is dit geleverd dus dat zal wel kloppen lijkt mij maar ik kan nergens iets vinden over laad tijd.

 6. doc-hill says:

  Het is tijd geworden voor een update? Met demonstratie van hpa is er een andere wereld open gegaan. Kijk naar de Tippmann M4?
  Wat ik wel een beetje mis in het verhaal van de AEG’s is de gevoeligheid voor koud van de accu’s. Capaciteit loop ver terug, denk aan je auto accu…..

 7. Hoe veel gas gebruik je nou op een skirm als je gbb schiet

 8. ik heb nu een umarex in 9 mm model met 4 magazijnen vette terugslag en wilde me nu een
  airsoft automatisch op stroom halen

 9. hallo bjorn,

  1500mAh is gelijk aan 1,5A. je lader laad 1A, als je accu helemaal leeg is doet de lader er ongeveer 1,5 uur over om de accu hellemaal op te laden.

  mvg koen

Laat je horen!

*