Beginnen met Airsoft in Nederland

Je hebt allerlei verhalen over airsoft gehoord en misschien ook op youtube wat toffe video’s gezien. Het is natuurlijk een leuke sport waar je direct mee wilt beginnen! Maar wat moet je doen om te kunnen beginnen met airsoft in Nederland?

1. 18 jaar of ouder zijn

Op dit moment moet je in Nederland 18 jaar of ouder zijn om te mogen airsoften. Hieronder valt ook het huren of mee gaan als introducé.

2. Lid worden bij de NABV

De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging is het beginpunt van iedere airsofter in Nederland. Voordat je een airsoft apparaat of replica legaal in huis mag halen, moet je een NABV pas hebben. Deze krijg je door je aan te melden bij de NABV. Zodra je dit pasje in je handen hebt mag je een apparaat in huis halen en kun je beginnen met airsoft.

Het NABV lidmaatschap kost 78 euro per jaar, met één keer in de drie jaar een V.O.G. die rond 30 euro kost.

Aanmelden kan heel gemakkelijk via de site van de NABV. Je hebt een pasfoto nodig die voldoet aan de paspoort normen. De V.O.G. kun je ook via de site aanvragen. De V.O.G. die je ontvangt moet je vervolgens origineel opsturen, dus geen kopie!

Beginnen met Airsoft in Nederland, kan na het aanmelden bij de NABV.

3. Beginnen met Airsoften in Nederland!

Gefeliciteerd! Je bent nu een officiële Nederlandse airsofter 😉 en je kunt beginnen met airsoft. Wanneer je je apparaat hebt vergeet niet dat deze achter een slot bewaard moet worden. Ook moet hij uit het zicht zijn van mensen die voor je huis langs lopen. Denk er ook aan dat er een paar redenen zijn om legaal met je apparaat onderweg te zijn:

 • Van en naar een event;
 • Van en naar een winkel;
 • Van en naar een grens;

Wil je met je replica naar een teamgenoot of vriend? Dan kun je op dat adres een privé event aanmaken via de site van de NABV. Dit kost je ongeveer één tot twee minuten. Verder moet je zonder tussenstops (tanken mag nog net) van en naar deze locaties gaan.

Granaten, claymores en raketwerpers zijn verboden in Nederland. Granaatwerpers mag je wel hebben, maar de munitie voor er in is dus nog niet legaal.

Als je wilt weten waar je kunt airsoften kun je ons overzicht gebruiken. De meeste locaties hebben een eigen website waarop je kunt zien wanneer er een event is. Wanneer je een event ziet waar je graag heen zou gaan kun je je aanmelden op dat event.

Ook winkels met een bezoek adres hebben wij op de kaart gezet zodat je eventueel het een en ander kunt proberen.

4. Airsoft uitrusting die je nodig hebt

Het minimale wat je nodig hebt om te beginnen met airsoft is een veiligheidsbril en een apparaat. De bril is verplicht en zonder replica begin je natuurlijk weinig. Als je wilt mag je in je gewone kleren airsoften. Natuurlijk camoufleert dat niet heel erg lekker en zal je sneller opvallen. Camouflage kleding is dus wenselijk. Hieronder is een lijstje met uitrusting die de gemiddelde startende airsofter goed kan gebruiken:

 1. Veiligheidsbril;
 2. Replica;
 3. Twee of drie extra hicap magazijnen of vijf tot zes extra midcaps;
 4. Magazijntassen voor de magazijnen;
 5. Minimaal één extra accu;
 6. Schoenen die goede ondersteuning bieden;
 7. Camouflage shirt en jas;
 8. Camouflage broek;
 9. Camouflage pet, een muts of een helm;
 10. Veldfles aan een riem of vest. Als alternatief een waterzak die je op je rug draagt;
 11. Vest of harnas om de magazijntassen en de veldfles aan vast te maken;

Met deze set heb je een goede beginners uitrusting. Je ziet dan vanzelf wat er mist. Bijvoorbeeld een radio met headset om te communiceren met je teamgenoten. Ook kun je denken aan een richtmiddel voor je apparaat.

Om de “uitrustingsloopbaan” van Jan te zien kun je onderstaande video bekijken:

Zoals je ziet is het redelijk makkelijk om te beginnen met airsoft. We raden wel aan eerst een keer als introducé mee te gaan, of ergens een via een huurkit kennis te maken met deze sport. Op die manier zie je precies waar je aan begint. Airsoft kan een redelijk dure hobby genoemd worden dus is het wel fijn dat je zeker weet of het iets voor je is of niet.