Airsoft squad-leader bij Balls & Arrows

Tien personen aansturen als squad-leader en ondertussen contact houden met de base commander. Het was weer eens iets heel anders. Dit keer was ik geen base commander maar squad-leader bij Balls and Arrows. De ACN squad plus aanhang stond onder mijn bevel. Dat betekende ongeveer elf personen inclusief mijzelf. Squad-leaden is mij ook niet onbekend, al is mijn enige ervaring op dit gebied digitaal, en zijn het squads van zes tot acht personen.

De missie zou ongeveer anderhalf uur duren wat betekende dat we ruim de tijd hadden. Zodoende wilde de commander eerst gewoon een linie opwerpen en binnen het gewonnen terrein op zoek gaan naar de vlaggetjes en piloot. Er was weer een squad speciaal ingericht om dat te doen dus kregen wij de opdracht om de rechter flank te pakken en behouden. Ik vertaalde dit door de weg als lijn aan te houden en ons daar langs op te stellen. Van de rechterzijde van het veld, tot grofweg aan het midden zouden wij voor onze rekening nemen.

Het doel van onze squad

Het doel van onze squad

De start van de missie

Ik had mijn squad gebriefed en we zouden bij het begin een sprintje trekken om bij de weg aan te komen voordat de tegenstander dat zou doen. Gelukkig hebben we dit ook gered maar het scheelde niet veel. We zaten nog niet op onze posities of we werden al onder vuur genomen door de tegenstander. Volgens de eerste rapporten die ik binnen kreeg zaten ze al aan onze kant! Gelukkig bleken er maar één of twee tegenstanders aan onze kant van de weg te zitten (op de schets hieronder in de linker hoek) en kwamen de  meeste bb’s vooral van de overkant (midden en rechts boven op de schets). Rik had de meest rechter doorgang geblokkeerd en vanaf daar zaten we een stukje richting het midden. Jammer genoeg was het contact tegen het midden aan zo zwaar dat we daar niet een linie konden maken. Het zou betekenen dat we continu mensen zouden verliezen. Gelukkig kwam er al snel een andere squad van ons naar het midden om dat gat te vullen omdat ze daar ook naar vlaggen gingen zoeken.

De eerste positie van squad 2

De eerste positie van onze squad.

Vanaf het moment dat we op onze positie zaten werden er al BB’s heen en weer geschoten. Ik besloot als squad-leader iets achter onze linie te blijven en zo nu en dan langs de personen te lopen om te checken hoe het ging en contact te houden. Ik gaf dan de belangrijke veranderingen door aan onze commander (Mike, persoon uiterst rechts) die daar zijn plan weer op kon aanpassen. Jammer genoeg konden we alleen op de uiterst rechtse kant tot aan de weg komen. Rond het midden van het veld, zat blauw al tegen de weg aan en konden wij niet tussen de struiken door tot aan de weg komen. In de schets hierboven in de linker hoek.

De eerste hits aan onze kant. Op vrij kritieke plaatsen in de linie.

De eerste hits aan onze kant. Op vrij kritieke plaatsen in de linie.

Base 1…

De reden waarom we op de rechter flank zaten was zodat we dan in het laatste half uur, door zouden stoten naar base 1. Een objective die ons flink wat punten zou opleveren. We hadden al snel door dat dit bijna onmogelijk zou worden met alleen onze squad. We kregen geregeld hits te verduren en ik moest een aantal keer een lege plek in de linie vullen. De tegenstander had base 1 en het omliggende gebied in handen dus het zou een frontale aanval worden als we moesten oversteken. Tot het zo ver was moesten de personen die “niets te doen hadden” op zoek gaan naar vlaggen. Aangezien al mijn mannen druk bezig was met de linie te behouden ben ik op zoek gegaan in ons gebied. Ik vond twee vlaggen die ik door squad-members heb laten terug brengen. Later kwam Marcel ook nog met één vlag aan!

Ondertussen werd de linie aan onze kant steeds dunner. Niet iedere squad-member had een radio en werd door de commander naar andere punten gestuurd om deze te versterken, wat natuurlijk ook belangrijk was. Op een gegeven moment brak het blauwe team zelfs door onze rechter flank heen en zaten ze zelfs rond het rode huisje (ook een objective). Bart zat als enige achter de blauwen maar werd al snel ontdekt en uitgeschakeld. Samen met wat mensen van een andere squad hebben we met een paar verliezen het huisje en onze oude positie weer terug veroverd.

Blauw brak door onze linie heen. Foto door Martijn van der Veen (Balls & Arrows)

Blauw brak door onze linie heen. Foto door Martijn van der Veen (Balls & Arrows)

 

De eindsprint

Toen we weer op onze positie zaten ging het weer zoals voorheen. BB’s werden heen en weer geslingerd met zo nu en dan een hit als resultaat aan beide kanten. Mike zag in dat pushen weinig zin had en beviel ons onze positie te houden en het rode huis als objective te pakken. Niet veel later kreeg ik op de radio door dat Jeroen in zijn eentje bij de samsite zat en wel wat versterking kon gebruiken. Gelukkig werden er een aantal squad-leden heen gestuurd vanuit de respawn en hebben ze net op het einde nog even de samsite veroverd! ACN squad heeft zodoende heel wat punten gewonnen voor het team. Iets wat altijd leuk is om te horen. Jammer genoeg kwamen we net één vlaggetje te kort om gelijk te spelen. Het blauwe team won met 5 punten.

Wat vond ik er van?

Squad-leaden is weer een heel ander verhaal dan commander zijn. Het komt meer overeen met wat ik gewend was in Project Reality. Alsnog heb je geen ingame map waardoor je precies ziet waar je squad-members zijn, maar het is beter te managen. Je staat in hun buurt en ziet het gebeuren. Terwijl als je als commander een stuk verder op staat en maar moet gissen wat er aan de hand is. Wat ik ook erg leuk vond was langs alle posities gaan terwijl er BB’s over en weer vlogen. Even snel checken hoe het er voor stond, je gezicht laten zien en eventuele orders van de commander doorgeven. De helft van de squad had ook zelf een radio waar ze de orders door hebben gehoord, maar ook daar ging ik even langs.

Vanuit mijn positie ging ik alle squad-members langs.

Vanuit mijn positie ging ik alle squad-members langs.

De squad heeft het ook prima gedaan! Er was weinig nodig aan sturing per persoon en iedereen werkte goed naar de objective toe. Als squad-leader kreeg ik goede informatie wat mij weer hielp met het bedenken wat er moest gebeuren op ons niveau en de commander kon briefen voor zijn algemene plan. Ik denk dat ik squad-leaden net iets leuker zal vinden dan commander zijn omdat je dan meer te doen hebt. Als een soort luitenant Winters alle posten aan doen om te vragen hoe het er voor staat, is iets wat ik erg cool vond!

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Weer een net stukje, Jan!

  PS. Heb 10 minuten lang, 2 meter naast de vlag gelegen zonder hem te zien haha.

 2. Thanks! Ohja! Dat zei je ja! Ik dacht dat je er naast lag en dacht: Eerst nog wat meer hits maken en dan inleveren. Maar je had ‘m gewoon nog niet gezien! 😛 😮

 3. Klinkt heel spannend jan!
  Ik kan niet wachten tot ik me pas heb.

 4. Leuk stuk!

  Wel leuk om te lezen, ik en een maatje braken door naar het rode huisje.
  Voor ’t rode huisje (en auto) had je een breed V vormig bosje, maatje van me ging er rechts omheen en ik links om.
  Daar konden we ’t rode team (waren niet heel veel) uitschakelen en positie houden om te hopen op versterking 🙂
  Helaas was mijn headset stuk van de porto en ben ik snel terug gerend naar de weg, daar heb ik nog 1 squadmember overgehaald!
  Toen gingen de twee andere in het huisje zitten en ik was bezig postitie te zoeken buiten, maar voor ik me plaats had gevonden werd ik al op me billen gesproeid! 🙂
  Toen ik terug kwam van de respawn was ik in m’n eentje weer doorgebroken naar t huisje, maar helaas werd ik heel snel weer uitgeschakeld en had het blauwe team dan toch de plek teruggewonnen.

  Volgende keer kom ik zeker weer! Geweldige skirm en erg leuke mensen.
  Maar dan zorg ik wel even voor een goede headset, want zonder communicatie is het erg moeilijk.

  • Hey Marius!

   Thanks!

   Leuk om het van de andere kant te zien ook met jouw toevoeging! Klopt ja! Jullie hebben wat dat betreft het moment perfect uitgekozen. Ik was zelf ook gehit en had nog 2/3 squadmembers op die positie staan. Die hebben jullie idd snel uitgeschakeld waarna de versterking ook een poging of twee heeft ondernomen geloof ik. Kan zijn dat ik diegene was die je de tweede keer uitgeschakeld had. Want het verhaal van mensen in een huisje komt mij niet bekend voor. Toen ik er eenmaal was stond er idd nog één iemand net buiten het huisje aan de kant van de weg zeg maar. Schakelde een team-mate uit waardoor ik wist dat die er zat.

   Gelukkig had je geen radio dus blijkbaar! 😛 Anders hadden we veel meer blauwen gehad om mee te dealen gehehe. Dat wordt de volgende keer dus wel anders begrijp ik… 😉

 5. hoi jan,
  wat voor een portofoon gebruik je?
  ik zat zelf te denken om een Midland GXT 1000 te kopen, is dit een goede keuze? of raad je een andere portofoon aan?

  alvast bedankt,
  Gr Jos

  • Hi Jos,
   Ik heb zelf een Midland G9. Maar een GTX 1000 ziet er ook goed uit. Je moet vooral letten op A: Of de radio legaal is binnen NL. Mag maar tot een bepaald aantal wat uitzenden. En daarnaast hoe het bereik is. Nou heb je op de meeste locaties geen super groot bereik nodig omdat het terrein zelf ook niet heel groot is.

   Groet!
   Jan

   • oke bedankt, hij komt van Amazon (een amerikaanse site) dus ik weet niet zeker of hij legaal is, ik zal het verder onderzoeken en kijken wat t beste is

    • aah, ik zie het al op de site van amazon staat dat ze alleen naar de VS verscheept kunnen worden.
     ik denk dat het dan de G7 wordt qua prijs enz.

     • Hi Jos,

      Lijkt me ook prima! Zoals ik zei, op de meeste velden heb je toch niet een mega bereik nodig.

Laat je horen!

*