Airsoft Tips & Tactieken: Heuvels

Veel oorlogen kenden bloedige gevechten die zich afspeelden rond een grote heuvel of berg. Op een airsoft veld zijn heuvels of hoger gelegen terrein ook een gewild object. Dat is natuurlijk niet zo raar. Hoger gelegen terrein biedt een aantal tactische voordelen. Maar heuvels kunnen ook verkeerd gebruikt worden. In deze tips & tactieken blog kijken we naar een aantal opties die een heuvel biedt.

Wat kun je met heuvels/hoger gelegen terrein?

Een heuvel biedt natuurlijk als eerste beter zicht. Als hij hoog genoeg is kijk je soms net over de begroeiing of het omliggende terrein heen waardoor je de tegenstander eerder ziet aankomen. Wanneer de communicatie binnen je team goed genoeg is, kun je de tegenstander opvangen op een door jou gekozen plek. Misschien zelfs met behulp van een hinderlaag. Het is natuurlijk altijd handig om te weten waar de tegenstander zich bevindt zodat je je plan kan aanpassen en meer zekerheid krijgt op een overwinning.

tb_Keeping_the_hill

Een ander voordeel binnen airsoft is dat je replica natuurlijk maar een bepaald, relatief klein, bereik heeft. Als de tegenstander op een heuvel is verschanst zul je dus dichter bij moeten komen om te zorgen dat de tegenstander binnen bereik is. De baan die je bb moet afleggen om de tegenstander te bereiken is een stuk hoger. Andersom is het bereik van diegene waar jij op schiet een stukje groter dankzij het hoogte verschil. Jij komt dus een stukje onder vuur te liggen voordat je hem ook maar kunt bereiken.

Wanneer de tegenstanders je niet weggeschoten krijgen van een afstand zullen ze soms proberen om dichter bij te komen. Als jij op een heuvel zit is dit natuurlijk ook lastig. Ze zullen de heuvel moeten “beklimmen” om je er af te krijgen. Dit is, afhankelijk van het weer en de hoek van de helling, soms al een uitdaging. Maar je kan het ze helemaal moeilijk maken door ze te blijven beschieten.

Als je een heuvel goed gebruikt biedt hij ook meer bescherming. Tactisch gelegen heuvels kunnen je troepen verplaatsing uit het zicht van de tegenstander houden. Maar je kunt je er ook achter verbergen en ze als een muur gebruiken.

goedgebruik-heuvel

Tactische fout

Maar wat sommige spelers fout doen, zowel in airsoft als in sommige games, is dat ze op een heuvel gaan liggen. In theorie heb je dan een uitstekend zicht en ben je meer beschermt dan dat je op een stuk vlak gelegen terrein gaat liggen. En dat is natuurlijk ook waar. Maar bedenk dat als je eenmaal in het bereik van de tegenstander bent, je geen kant op kunt.

De beste manier, zoals net even kort genoemd, is de heuvel als een muur te gebruiken. Op deze manier biedt hij de beste bescherming tegen inkomende bb’s en heb je wel het goede zicht. Afhankelijk van de bovenkant kun je er alsnog je bipod opzetten of een stevige houding op aannemen. Met als voordeel dat als er bb’s aan komen vliegen, je kan hurken/bukken en je buiten schot bent.

Gebruik de heuvel als muur in plaats als platform. Vergeef de kinderachtige teken stijl ;)Gebruik de heuvel als muur in plaats als platform. Vergeef de kinderachtige teken stijl ;)

Gebruik de heuvel als muur in plaats als platform. Vergeef de kinderachtige teken stijl 😉

Hebben jullie wel eens een hele missie lang dezelfde missie weten te behouden? Of heb je juist moeite gehad de tegenstander er van af te krijgen? 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

  1. Currahee!!!!

Laat je horen!

*