Je eerste airsoft skirm, waar moet je op letten?

Je wilt je eerste airsoft game natuurlijk niet direct uit het spel geschoten worden. Als je wel eens paintball of lasergame hebt gespeeld zal airsoft redelijk bekend aanvoelen. In essentie is het natuurlijk een zelfde soort spel. Twee teams die het tegen elkaar opnemen met “geweren” en elkaar proberen uit te schakelen. Mensen die paintball en airsoft spelen zeggen vaak dat airsoft wat tactischer speelt dan paintball. Al ligt dat natuurlijk aan de paintball variant die je hebt gespeeld.

Airsoft heeft een paar basis regels die eigenlijk bij iedere organisator wel van kracht zijn. Iedere organisator verwacht fairplay en de pang regel is eigenlijk ook overal van kracht. Dat houdt in dat je binnen 5 meter niet meer schiet maar richt en pang roept. Voor sluipschutters of krachtige replica’s geldt dat je binnen 20 meter niet schiet. Al verlies je het recht om binnen 20 meter te pangen.

De meeste airsoft skirms bevatten twee teams die tegen elkaar spelen. Meestal een rood en geel team, uit elkaar te houden door een gekleurd lint om de bovenarm. Het vervelende is dat die bovenarm niet altijd te zien is. Let dus bij het verlaten van de safety-zone op de kleding van je tegenstanders. Zo kun je ze een beetje uit elkaar houden. Herkenbare maskers of camouflage kleuren zijn een goed punt om te beginnen.

Mocht je het toch verkeerd hebben gezien en je wordt geraakt, roep dan duidelijk dat je geraakt bent en steek je hand omhoog. Dit voorkomt een volgend (soms pijnlijk) salvo. Het is voor je tegenstander ook vervelend als hij moet blijven gissen of je je nou al over hebt gegeven of nog in het spel bent.

Bedenk dat je schiet met plastic balletjes die zo meegenomen door de wind. Binnen de 20 tot 25 meter bereik die je hebt, moet je met een beetje wind al flink compenseren. Dat is jammer genoeg nou eenmaal een nadeel van de sport. Beslis voor jezelf of het verraden van je positie het waard is om via de wind iemand proberen te raken.

Dicht struikgewas kan zich soms als een muur gedragen tijdens Airsoft.

Ook struikgewas gedraagt zich anders dan je zou denken. Een struikje kan al een hoop van je balletjes tegenhouden. Je zal merken dat je dichter bij moet komen dan je vooraf zou denken om er zeker van te zijn dat je het doel raakt.

Speel je met een high-cap magazijn (meestal 300/350 balletjes) vergeet dan ook niet om na een paar keer schieten je magazijn weer op te winden. Zo voorkom je dat je tijdens een confrontatie in één keer zonder zit.

En als laatste tip: Probeer met je teamgenoten samen te werken. Probeer met ze op te trekken zodat je als één groep ergens aankomt en dus meer mankracht hebt. Iemand die los door het bos loopt is sneller uitgeschoten dan een groep personen. Een groep kan meer tactieken en middelen inzetten dan één enkel persoon. En als je met je teamgenoten communiceert weet je een beetje wat je kunt verwachten. Dit scheelt ook weer met het identificeren van een speler op het veld. Als je weet dat je net de laatste teamgenoot bent gepasseerd kun je er van uit gaan dat je alleen nog maar tegenstanders tegenkomt.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer tips en tactieken die je een beginnende airsofter kunt meegeven. Maar daar zijn latere blog’s voor. Wat is de eerste tip die jij een beginnend persoon meegeeft?

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Laat je horen!

*