Wat zijn de verschillen tussen mid-caps en hi-caps?

Wat zijn de verschillen tussen mid-caps en hi-caps? Naast de hoeveelheid BB’s die ze bevatten zijn er meer verschillen. Bijvoorbeeld het fantastische geluid dat een hi-cap maakt wanneer je ermee beweegt. Het geluid van honderden BB’s die ritmisch meebewegen!

De verschillen tussen mid-caps en hi-caps?

Een hi-cap airsoft magazijn (high capacity) heeft meestal een capaciteit van een paar honderd BB’s. Deze zitten in één groot reservoir vanwaar ze naar je airsoft apparaat verplaatst moeten worden. Dit gaat meestal via een tandwiel aan de onderkant van het magazijn Je verplaatst hiermee een aantal BB’s uit het reservoir richting je AEG waardoor je kunt schieten. Wanneer je een paar keer hebt geschoten, zal je deze stap opnieuw moeten doen.

Een nadeel van een hi-cap magazijn is dat ze geluid maken. Wanneer je gaat lopen en rennen hoor je de BB’s in het magazijn rammelen. Dit komt omdat het een grote container is van BB’s waarin de BB’s veel ruimte hebben om te bewegen. Zeker als je al een paar keer hebt geschoten merk je dat de BB’s alle kanten op gaan in het magazijn.

Het laden van een hi-cap airsoft magazijn gaat heel makkelijk via het klepje op de bovenkant. Open het klepje, en giet de BB’s in het reservoir.

Verschil tussen mid-cap en hi-cap

Het reservoir van een hi-cap

Een mid-cap airsoft magazijn

Een mid-cap airsoft magazijn heeft een gemiddelde capaciteit van 130 BB’s. Je hebt dus minder munitie bij je per magazijn. Het grote voordeel is dat de BB’s niet los zitten in het magazijn maar vast worden gedrukt door de veer in het magazijn. Één van de verschillen tussen mid-caps en hi-caps is de interne opbouw.

Mid-cap’s hebben geen reservoir maar een baan voor de veer en de BB’s. Die veer druk je samen met het vullen van het magazijn. De veer wil weer ontspannen en drukt de BB’s naar buiten toe waardoor ze vast komen te zitten in het magazijn. Het grote voordeel van airsoft mid-cap magazijnen: geen gerammel!

Airsoft mid-caps

Met mid-caps moet er vaker herladen worden!

Nog een voordeel is dat je het magazijn niet hoeft op te winden. Wanneer je dit magazijn gevuld in je airsoft replica hebt zitten, weet je dat je kunt schieten. Daarnaast kiezen veel spelers voor mid-caps omdat er vaker herladen moet worden, wat weer tactische beslissingen met zich mee brengt. Sommige events zoals mil-sim’s en com-sim’s vereisen dat je met mid-caps komt, omdat dit realistischer is.

Het vullen van airsoft mid-caps gaat wat lastiger dan een hi-cap. Je hebt hiervoor een speedloader nodig. Deze vul je met BB’s zoals een hi-cap. Met die speedloader vul je vervolgens je mid-cap magazijn. Wanneer je met een mid-cap het zand in duikt zal je het magazijn schoon moeten maken. De veer kan blokkeren door het zand waardoor je geen BB’s in je AEG krijgt. Let hier dus op wanneer je een paar skirms hebt gedaan.

Omdat er minder BB’s in een mid-cap magazijn gaan heb je er ook meer nodig op een dag. Zelf speel ik met 6 mid-caps in combinatie met een fles BB’s en een speedloader die ik bij me heb. Ik kan op het veld en in de spawn mijn magazijnen dus weer vullen.

Dit zijn naar mijn idee de belangrijkste verschillen tussen mid-caps en hi-caps. Een mid-cap rammelt niet, geeft de BB’s beter door naar je replica en geeft meer tactische opties. Een hi-cap is één grote rammelaar maar zorgt er wel voor dat je flink wat BB’s naar je tegenstander kunt knallen zonder te herladen!

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

  1. ik blijf het leuk vinden dat speler het rammelen van een highcap stoor om vervolgens een losse fles met bb’s mee te gaan nemen

Laat je horen!

*