APS Raptor silencer – review

We kregen de APS Raptor Silencer opgestuurd van Airsoft2Go om deze te reviewen. Dempt deze silencer ook echt of is het een inner barrel extender?

De versie die wij aangeleverd kregen was op basis van 14mm ClockWise threads, wat dus betekent dat deze bedoeld is voor o.a. de G36 familie aangezien de meeste M4/M16 varianten voorzien zijn van de 14mm Counter ClockWise threads. Gelukkig hebben we ook een aantal H&K G36’s in onze grote ACN familie dus dat was zo opgelost.

APS Raptor op een SIG 552

APS Raptor op een SIG 552

Maar wat is nu een silencer?

In geval van real steel zorgt een silencer ervoor dat het geluid gedempt wordt door op de uiteinde van de loop een grotere kamer (lees: silencer) te plaatsen waar het gas in kan uitzetten voordat het het wapen verlaat. Hierdoor krijg je dus geen plop (knal) als de kogel het wapen verlaat omdat dan de hete gassen van de explosie van het kruit, eerst tijd krijgen om uit te zetten. Op die manier wordt het geluid gedempt. Het interieur van een silencer bestaat vaak uit ringen of schalen om het geluid nog verder terug te dringen. Vaak worden ze ook Sound Suppressors genoemd. Silencers kunnen bijna op alle wapens toegepast worden, maar zijn niet altijd even effectief.

Demper

Schutter met een echte Heckler &Koch G36K voorzien van een silencer

De APS Raptor

De door Airsoft2go.com aangeboden silencer is er één van het caliber Dummy Silencers en dus eigenlijk alleen geschikt om een langere barrel in kwijt te kunnen. Hij bestaat uit drie stukken en is volledig gemaakt van aluminium. Hij weegt ongeveer 200 gram en voelt daardoor realistisch aan. Hij is netjes gespoten in een non-gloss low visibility zwart, maar is helaas niet voorzien van trades. De schacht is hier en daar voorzien van groeven zoals je ook in het echt zou vinden op een silencer. Verder is hij ongeveer 15cm lang en heeft een doorsnede van een kleine 3cm. Optisch gezien is het gewoon een mooie silencer. Let wel, bij het plaatsen van een langere innerbarrel moet je ongeveer kijken naar een innerbarrel die +/- 14cm langer is dan de huidige en blijft hij mooi binnen de silencer.

APS Raptor Silencers

De APS Raptor Silencers in “actie”. Hij past net niet lekker op de SIG 552 van Tim.

Ik heb de silencer getest, maar als je hem alleen gebruikt voor eye-candy kom je bedrogen uit. Als je de silencer monteert zonder een verlengde barrel, dan werkt deze als een soort opvangkamer. Bij beweging in je schot, raak je de binnenkant van de silencer en de BB’s spatten uiteen alvorens ze uberhaupt de replica verlaten.

Silencers en Airsoft

Over het algemeen zijn silencers meer eyecandy dan dat zij werkelijk effectief zijn. Zeker als we 
naar AEG’s kijken, halen ze wel een deel van de “plop” weg, maar de grootste
geluidsbron is dan nog steeds de gearbox. Bij GBB’s en HPA heeft dit wel veel
 meer functie omdat deze niet echt een gearbox hebben, en dus het laatste geluid
 weg nemen.

Waar gebruikt men ze dan wel voor?

Silencers zijn heel 
effectief om een grotere innerbarrel te verstoppen dan dat er werkelijk in de 
outerbarrel past. Door een silencer te plaatsen kan je de innerbarrel al gauw 
met een paar centimeter verlengen, en voor meer accuratie c.q. range gaan
(afhankelijk van het type barrel en lengte).

Conclusie

De APS Raptor kan een mooie camouflage zijn voor een extended innerbarrel en ik mag zeker zeggen dat deze ook zeer mooi is uitgevoerd, één van de mooiere exemplaren. Het exemplaar dat wij kregen was 14mm CW maar ook 14mm CCW zou beschikbaar moeten zijn of je kan er een CW naar CCW adapter ervoor gebruiken. Bedenk dus even goed dat deze demper eigenlijk alleen functioneel is als barrel extender.

Al met al dus een mooie silencer die bij airsoft2go.com te verkrijgen is voor 23,95 Euro in hun webshop

 

About Bjorn Groen

Een 37 jarige Airsoft Idioot :-) Van gung-ho tot milsimmer :-)

Comments

  1. Sorry maar aangezien de airsoft vrijwel stil is wil je juist naar realistische sound toch? weg met die dempers:D

  2. Deze silencer is alleen te gebruiken is als barrel extension omdat de BB’s anders de binnenkant raken? Dat is voor het eerst dat ik dat hoor. Het lijkt me ook vrij sterk, als er nog een barrel in past zou er voldoende ruimte moeten zijn voor een BB om er vrij doorheen te gaan. Ligt dit niet eerder aan een defect in de gebruikte replica?

    • Hi Nevs, bedankt voor je bericht! We hebben dit ook gemerkt op de SIG 552. Het is niet zo gek dat dit gebeurd bij deze demper omdat het een holle kamer is. Alsof je een pijp van 3 cm doorsnede voor je replica houdt met op het einde een deksel met een gaatje voor je BB. De meeste silencers hebben geloof ik een iets kleinere diameter die wat beter aansluit op je outer barrel toch? Ik heb dit trouwens ook een keer bij een andere demper gehoord. Iemands range was bagger en dat bleek ook te komen doordat de BB in de silencer zelf al werd afgeremd. Nadat de silencer er af is gehaald kwam hij een stuk verder. Maar dit was geen APS raptor.

      • Duidelijk Jan. Gelukkig nog nooit last van gehad met mijn surpressors. Ook best slordig aangezien je van een Airsoft Surpressor zou mogen verwachten dat die geen afbreuk doet aan de werking van je replica. Afijn, deze hoef ik niet! 😉

  3. luuk schevers says:

    Zou er een video willen maken dat hij op een andere gun zit ??

Laat je horen!

*