Ares Amoeba AM-014 “HoneyBadger” EFCS review

Enige tijd geleden heb ik een Ares Amoeba AM-014 “HoneyBadger” gewonnen bij Graziani/Airsoft2go.com en ik zou mijzelf niet zijn als ik daar geen review over zou schrijven.

Het eerste wat ik te horen kreeg is, dat dit geen “honeybadger” is. Ten dele klopt dit ook, maar het is een replica welke gebaseerd is op de Real steel “AAC M4 .300 MPW Honeybadger” welke speciaal is ontwikkeld voor de Amerikaanse SOCOM als vervanger voor de H&K MP5. Afhankelijk van de toepassing worden er verschillende lengten QD suppressors en QD railsystemen gebruikt.

De meesten onder ons zullen de “HoneyBadger” kennen uit het spel Call of Duty. Hierboven even een plaatje geleend van GearScout van een echte Honey Badger, zoals deze getoond werd op de AUSA Expo in Washington, DC Wednesday, October 12, 2011

De honeybadger replica

Ares heeft een mooie replica op de markt gezet. Deze is gemaakt van Nylon-polymeer voor de upper- en lowerreciever, buttstock en pistolgrip, alle overige delen zijn metaal en/of aluminium. Het voordeel hier van is, dat de replica bijzonder licht is en maar een luttele 2,4kg weegt en zeker in CQB-omgevingen maakt dat zeker een verschil.

De AM-013 en de AM-014 varianten,zijn beide in black dan wel in black/tan verkrijgbaar.
De AM-014 is bijna identiek aan de AM-013, een van de duidelijkste verschillen is de kortere handguard, waardoor de Silencer/Suppressor bijna volledig zichtbaar is. Dit is gedaan om gewicht te besparen alleen heb je dus wel minder ruimte om attachments te voeren als licht en of lasers. De replica is wel standaard voorzien van twee RIS rails op de handguard, zowel boven als onder, maar deze zijn ook te verplaatsen naar de zijkant en mocht je dan toch nog wat ruimte te kort komen, zijn er ook extra rails voor bij te bestellen.

De buttstock is uitschuifbaar maar helaas maar in één stand te zetten. Er zijn  een aantal handige harries, die een extra sleuf gezaagd hebben waardoor deze te verschuiven is naar meerdere standen. Verder dient de de buttstock ook als behuizing voor de LiPO, welke één nadeel heeft, dat er alleen maar block-type liPO’s of hele korte butterflies in passen.
Een van de let-downs zijn helaas de bijgeleverde flip-up sights, welke goedkoop en niet afstelbaar zijn. Ares, dit zou toch beter kunnen?

Als we verder de replica bekijken, zien we dat de AM-014 met een nieuwere generatie EFCS komt, dan de AM-013 en zijn er ook een aantal verbeteringen aan de replica gebracht, die bij de eerste generatie AM-013 tevoorschijn zijn gekomen. Naast de EFCS is de AM-014 ook voorzien van een hightorque motor en een Tightbore innerbarrel. Nu hoor ik u denken, EFCS wat is dat?

EFCS staat voor Electronic Fire Control System, wat een klein stukje electronica is en zit in de gearbox waar normaal de Triggerswitch zit. De EFCS is eigenlijk een MOSFET c.q. ASCU en regelt een aantal zaken in de replica, waardoor deze beschermd is voor kortsluiting en vastlopers, betere triggerresponse en verschillende afvuurstanden zoals bijvoorbeeld 3-round burst of single only. Ook zorgt het systeem dat de replica beschermd is bij 11.1v LiPO accu’s. Door de electronische regeling van de gearbox kan het systeem veel sneller reageren bij het overhalen van de trekker. Dit alles is in te stellen door de EFCS computer, welke je los aan kan schaffen voor een tientje of vijf. Nu hoor ik u dus alweer denken, moet ik dat geld nu voor elke Amoeba apart uitgeven?

Nee, dat hoeft niet… Ares is tegenwoordig modulair aan het denken, waardoor dit apparaatje op elke EFCS-replica te gebruiken is. Naast de Amoeba-reeks van Ares, is de EFCS ook al te vinden in de nieuwe M4a1, SCAR-L en de nieuwe G36-generatie. Alle nieuwe modellen die nu uit gaan komen zijn allemaal voorzien van dit systeem. Let wel op dat je dan de EFCS-versie aanschaft natuurlijk…

Hoe werkt die computer?
De computer werkt heel simpel. Hang de computer tussen de LiPO en de replica, stel hem in, in de stand dat jij hem wilt hebben. Vervolgens druk je op de ENTER-knop, even wachten op het signaal, dan verwijder je de computer en je replica is ingesteld. Hoe makkelijk wil je het hebben?

De internals


De gearbox is er een van type 2 zoals elke M4/M16 met aanpassingen voor de EFCS. Een aantal onderdelen zijn anders maar de gears zijn gewoon standaard V2. Ook hier heeft Ares een mooi stukje techniek neer gelegd, wat mij tot op heden nog steeds niet in de steek heeft gelaten.

De EFCS zorgt er mooi voor dat de gearbox zowel 7,4V als 11,1V zonder problemen aan kan. De AM-014 is standaard uitgerust met een high-torque motor die alles als een zonnetje laat draaien en zonder problemen zelfs met de 11,1V overweg kan en daarmee een nette 330 FPS eruit weet te persen out-of-the-box.

Om het spulletje lekker te laten draaien is de gearbox voorzien van 8mm lagers en volledig uitgerust met silver wiring.
Om het plaatje verder af te maken is de replica voorzien van een standaard kunststof hopup met het grote draaiwiel en is met kleine klikjes te verstellen.

Als we kijken naar de magrelease valt ons gelijk op dat deze voorzien is van een hele fijne maar veel grotere releasebutton en WHOAW!, wat werkt dat fijn, zeker met handschoenen aan.

De Magwell slikt trouwens naast hun eigen P-Style Amoeba magazijnen ook gewoon de standaard M4/M16 STANAG magazijnen, maar ik moet wel zeggen dat die Amoeba magazijnen er wel geweldig uitzien, die zelfs voorzien zijn van geïntergreerde treklussen en ook nog eens voorzien zijn van extra grip oppervlakken, zodat ze niet uit je handen kunnen glippen.

Ze zijn verkrijgbaar als 400 round HighCap en als 140 Round MidCap zowel in black dan wel tan en ook nog eens als SportLine en als ProLine. Het verschil tussen beiden is een stukje eye-candy, de ProLine heeft een venster waarin fake rounds zichtbaar zijn en de SportLine niet. Voor de werking zit er geen verschil in.

Conclusie

Een zeer leuke zeer leuke replica, welke je zo out-of-the-box mee het veld in kan nemen. Dankzij het gewicht en de verdeling daarvan ligt de replica lekker in de hand. Met de respectabele 330FPS in de huidige originele setup red de replica toch wel 50m+ en met die belachelijk lekkere trigger-response blijft die smile wel de hele dag op je bakkes staan.

Ik heb er eerst een paar skirms (5, zowel zon als regen) mee afgelopen en de replica heeft zich voortreffelijk gehouden. Lekker consistent en belangrijker misschien nog wel, GEEN DOWNTIME. En dan te bedenken dat ik zowel op 7,4v als wel op 11,1v heb gespeeld. Hij blijft lopen als een zonnetje. Op dit moment is dit zelfs mijn favoriete replica. En nu loop ik al te lonken naar die nieuwe SCAR-L EFCS… Ares is heel goed bezig.

Gebruik/gemak *****
kwaliteit ****
Materiaal *****
Duurzaamheid *****
Prijs ****
De replica is verkrijgbaar bij vele airsoftshops, waaronder Airsoft2Go.com en Airsoftshop.be en de prijs binnen europa ligt rond de 300 a 400 euro voor de Replica en rond de 50 euro voor de EFCS Computer.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12027706_893327527413417_5146883168778332341_n.jpg?oh=ca5f7b183b5e096cfb7a36e0f6e9febe&oe=56A17C20

All images belong to their rightful owners.

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Mooie review ,lekker duidelijk, en een hele mooie replica
  Top dus !!!

 2. Hoi

  Dit wordt mijn toekomstige replica dus ik het me er in verdiept
  (toekomstige omdat ik nog maar 14 ben)
  Airtech Studios ( http://www.shapeways.com/shops/airtech ) het voor deze replica wat dingen bij gevoegd zoals ;een box waarmee je de batterij plek me kan vergroten.
  Verder hebben hebben ze een rubber rondje dat de barrel in de suppersor stabiliseert waardoor de accuratie beter wordt.

 3. Mooie review man.

  Ben zelf in het bezit van de 014. Ondertussen 4 skirms met gedaan waaronder 1 weekend!
  Deze replica is een beest! Gewicht en grootte van een CQB maar evenaart mijn broer zijn M4 met gemak wat afstand en accuracy betreft.

  als ik jouw was zou ik eens kijken op http://www.shapeways.com/shops/airtech, heb de BSU gekocht. Kleine aanpassing maar werkt zijn vruchten af. Ze hebben ook een batterij extension box (wel duur) die ik binnenkort ga aanschaffen en kan ik de grote 11.1V lipos gebruiken.

  cheers!

 4. Matthew Bouman says:

  Ik had een klein vraagje welke connecter aansluiting van accu naar replica zit er in?

Laat je horen!

*