Specna Arms SA-A01 review

De Specna Arms SA-A01 heeft zich inmiddels bewezen op drie skirms. Ik heb hem twee keer gebruikt en Marcel heeft er een derde keer mee kont geschopt. Dit full metal apparaat, wat te bestellen is bij Gunfire, is mooi compact en voelt best licht aan. Het is een wat apart ontwerp waar je misschien wel van moet houden. Bij het uitpakken van dit apparaat wist ik ook niet zeker wat ik er van moest vinden. Maar na twee skirms ben ik de looks van dit apparaat wel vet gaan vinden. Ik vind zelf dat het een beetje een contractor feel heeft. Is dit apparaat de 177 euro waard die hij kost? Dat zie je in onderstaande video.

SA-A01 externals

Zoals ik al eerder zei is dit apparaat bijna volledig van metaal gemaakt. De pistol grip en kolf zijn van kunststof terwijl de rest een legering is, van zink en aluminium samen met wat stalen onderdelen. Het apparaat komt standaard met flip-up sights, een kleine muzzle brake en flink wat rails om accessoires op te zetten. Zodra je het apparaat vast pakt merk je dat het degelijk in elkaar zit. Het magazijn wiebelt een beetje samen met de stock maar de rest van dit apparaat is één stevig blok airsoft goodness! De fire-selector klikt heel goed van de ene naar de andere stand en de markings van de USMC en KAC zorgen voor wat extra realisme.

Internals

Specna Arms heeft dit apparaat voorzien van een quick spring release system. Je moet bij dit model wel de upper en lower receiver van elkaar afhalen om er bij te komen, maar je (metalen!)gearbox kun je dicht laten. Standaard schiet dit apparaat rond de 400 fps dus je zal hem moeten downgraden, wat dus makkelijk gaat met die quick spring release. Gunfire kan het apparaat ook voor je downgraden als je het zelf toch nog te eng vindt. De FPS was wel constant met een afwijking van 2 tot 3 fps per schot. De rate of fire was 14 bb’s per seconde wat een mooi gemiddelde is. Lang niet slecht!

De quick spring release van de Specna Arms SA-A01

De quick spring release van de Specna Arms SA-A01

De hop-up unit is van metaal en deed het bij mij goed. Na het afstellen haalde ik een goede afstand waar ik vooral op de introducé dag mooie hits mee gemaakt heb. Bij mij zit de hop-up wel wat aan de losse kant wat ervoor zorgt dat je hem om de zoveel missies even moet bijstellen. Ik ga nog proberen hem wat vaster te draaien wat dit probleem kan oplossen. De accuraatheid vond ik ook prima.

Field test

Wat me gelijk opviel was dat het apparaat het gewicht goed verdeeld. Ik speel meestal met mijn m16 wat natuurlijk een beest is vergeleken met dit apparaat. Maar als ik de SA-A01 naast mijn M4 houd, voelt de Specna Arms toch wat lichter aan. Terwijl het gewicht maar 200 gram scheelt. Bij de test skirm van Veluwe Airsoft heb ik de SA-A01 voor het eerst mee gehad. Vanwege het compacte terrein heb ik vooral op auto gespeeld. Het ondersteunen van teamgenoten gaat prima en ook gericht schieten ging goed. Bij de introducé dag heb ik vooral op single geschoten en op wat grotere afstanden gespeeld. Ook hier stelde hij me niet teleur. Toen ik als commander onze basis moest verdedigen met een handjevol anderen stond ik er best van te kijken hoe gericht ik kon schieten. Iets wat ik totaal niet had verwacht! Jammer genoeg heeft de dust-cover het wel vrij snel begeven. Als deze dicht zit krijg je hem niet meer open met de charginghandle. Ook zat er een schroef op de stock heel erg los waardoor de hendel/knop om hem af te stellen is los gekomen. Gunfire heeft me verzekerd dat dit gewoon pech hebben is bij dit model.

Prijs kwaliteit verhouding

Voor 177 euro krijg je dus een degelijk gebouwd metalen apparaat. Met alle rails kun je er dus naar hartelust extra’s opzetten zodat je hem helemaal kan inrichten naar je eigen smaak. Vooral de quickspring release is een mooie toevoeging, wat ervoor zorgt dat het voor beginners minder uitdagend is om de veer te vervangen. Er zit een metalen gearbox in met metalen gears. Als je alles op telt, vind ik de 177 euro echt geen gekke prijs. En wil je hem later gaan upgraden? Dan kun je er Tokyo Mauri onderdelen in knallen.

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Super review!

 2. Echt een goede review!!!

  Zit er nu zelf aan te denken om er een keer 1 aan te schaffen

  • windjes says:

   Zeer goede en uitgebreide review.!

   Ik was al aan t kijken voor een AA maar na deze review ga ik nu voor een broertje van deze. De Specna Arms SA-A03.
   Als ik dan eindelijk deze week mijn NABV-pas eens binnen krijg.

  • haha cool Martin! Je mag ‘m wel een keer proberen heur!

   Windjes: aaah ziet er ook niet verkeerd uit 😀

 3. Wat een gaaf apparaat zeg, toffe review ook, netjes en professioneel gemaakt man! Maakt de keuze weer een stukje moeilijker 😛

 4. Cool! Goed om te horen 🙂 De eerste review van een apparaat dus was even zoeken naar een goede balans en stijl ^_^

 5. kan jij me nu vertellen hoe ie uit elkaar gaat ? Ik heb een SA-B05 binnen en ik kom nou niet echt uit die hippe “manual” die erbij zit…….

  • Hi Peter,

   Als je op youtube kijkt hoe een gemiddelde airsoft M4 uit elkaar gehaald moet worden zal je een eind komen gok ik! Laat even of dat lukt.

   • Nou Jan, mijn Specna Arms was al door Gunfire gedowngrade, maar mijn maatje heeft er ook een en we krijgen hem wel uitelkaar, maar dan houd het op…. ik kijk idd wel op Youtube hoe een M4 uitelkaar gaat 🙂

    • Ohw! Dat klinkt niet goed. Wat is er aan de hand dan?

     • Sorry ! Ik zie nu pas dat je reageerde…. Anyway, omdat er zo een vaag papiertje bij die Specna zit, en men er maar vanuit gaat dat je alles weet, hadden mijn maat en ik helemaal niet door dat je de replica eerst moest strippen om de gearbox er uit te halen en DAN heb je snel toegang tot de veer. nadat we daar achter kwamen, tja, toe was het zo gebeurd….. Ik dacht dat het systeem van Specna Arms ongeveer het zelfde zou zijn als de M249 van A&K… Die is heel makkelijk te vervangen, zelfs in het veld…. dit is toch iets meer werk……

      Anyway, ik heb de Specna Arms SA-M03 via Gunfire, ondertussen in het veld geprobeerd en oh man, wat een heerlijk apparaat ! is zeker niet mijn laatste Specna Arms !

     • Hi Peter!

      Geen probleem! Misschien moet ik e-mail notificaties eens proberen te installeren. Dan word je op de hoogte gehouden. Anyway! Ja klopt! Ik heb dat ook aangeven bij Gunfire en ze lieten een geheimzinnige hint vallen dat het in de toekomst nog makkelijker moet zijn om je veer te vervangen. Ik denk meer of zelfs helemaal, zoals bij je A&K.

      Cool! Ziet er tof uit! Leuke keuze. Ze hebben nu ook zon hele vette M16 met granaat werper eronder. Lijkt me ook een erg leuk apparaat. Maar om nou 2 M16’s te hebben liggen gehehe.

 6. Leuke en interessante review, het heeft mij in ieder geval over gehaald om als nieuw NABV lid (pas komt volgende week) deze replica als tweede wapen in mijn collectie toe te voegen. Eerste wapen zal toch nog de TM SCAR-H worden (uiteraard wel iets andere prijsklasse).

  TIP: de SA-A01 is nu in de aanbieding bij Gunfire voor €145,92 !!!

 7. Goeie informatieve review.

  Zou wel graag wat meer technische kwalitatieve vergelijking zien.
  Dit deed je al door te noemen dat er metalen gears en een goeie consistente FPS heeft.

  Denk dat het wel een toevoeging zou zijn om de kwaliteit van de gearbox/gears toe te voegen en eventuele spread van de bb’s.

  Dit zijn alleen maar verbeter punten om de volgende nog beter te maken, heb wel wat aan deze review gehad!

  • Hi David, bedankt voor je reactie.

   De spread van de bb’s zou ik idd het liefst goed willen doen. Dat wil zeggen, apparaat in bankschroef, indoor en een doel op X aantal meter. Maar die faciliteiten heb ik jammer genoeg niet. En het laten zien zoals ik nu heb gedaan over de schouder, en het benoemen van de accuraatheid, kwam dan het dichtst bij. Balls and Arrows heeft wel een schietbaan maar dat is buiten. Dat zou de volgende upgrade stap zijn, maar ik kwam daar niet langs toen ik de review moest maken. Dus vandaar 🙂

   Het openhalen van een apparaat is idd ook een goed. Om het iig even te laten zien, dan weet je zeker dat er geel snot op zit of niet bijvoorbeeld. Heb het wel overwogen overigens maar omdat ik al uitliep met de deadline heb ik besloten om het niet te doen en iig uit te zoeken wat voor gears er in zaten 🙂

   Thanks voor je feedback in ieder geval!

 8. kun je eens een keer laten zien wat voor uitrusting jij gebruikt, bij het spelen van airsoft
  en wat misschien de voor en nadelen zijn van sommige kleren en vesten etc.

  mvg

 9. enig idee wanneer deze weer in voorraad is?
  ik ga me waarschijnlijk ook opgeven om te gaan airsoften.
  beetje aan het uitrekken hoeveel je ong kwijt bent aan beginner spul 😛

  • Ello Spartacus,

   Binnen drie weken volgens gunfire! Check dan ook de nieuwe modellen 🙂 een m4 + 203 en m16 + 203 bijvoorbeeld!

   • bedankt ik hou de site in de gaten. hij staat trouwens weer in voorraad. en klopt het dat ik niet kan reageren op jullie forum? moet je daar eerst lid voor zijn ofzo?

    • Hmmm je zou daar gewoon moeten kunnen posten 😮 Ik moest ook deze reactie weer goedkeuren dus misschien is er iets met je account aan de hand. Kan je nog een keer een reactie posten? Kijken of die weer binnenkomt…

 10. met wat voor spring heb je hem gedowngrade?

  • Gunfire heeft dat gedaan 🙂 Geen idee wat er in zit. 320 FPS ongeveer.

   • ahh oke, eerst gemaild daarna besteld? of hoe heb je dat geregeld? wat is jou ervaring met gunfire tot nu toe.. ? safe om daar iets te bestellen? antwoord mag via PM, ik kan namelijk geen PM naar jou sturen.

    • Ja via de mail heb ik dat afgehandeld inderdaad. Op zich wel aardig. Maar als er iets is om terug te sturen kan het echt een gedoe zijn om dat te fixen binnen de garantie 🙁

 11. Ron (Slayer) says:

  ik heb een vraagje:
  welke magazijnen slikt deze spcna arms ?
  ik heb bv magpull pts mags, passen die ? en welke mags gebruik jij?
  goede review trouwens

  grtz, Ron

  • Hi Ron,

   Er zat een specna arms magazijn bij en ik gebruik zelf Dboys. Beide werkten goed. Wel even een goed punt voor een volgende review om wat meer merken te proberen van teamgenoten.

   De interne componenten zijn gelijk aan Tokyo Mauri. Dus misschien de magazijnen ook 🙂

 12. Zou je hier een 9,6 Volt 1600 mAh in kunnen doen? Aangezien je er een 9,6 volt 1100 mAh bij krijgt.

  • Hi Bas,
   Zolang het een nunchuck model is die niet te lang is zal t wel kunnen 🙂 het kan zijn dat ie te lang is en niet gaat passen.

 13. Michael says:

  Hoe sterk is de standaard spring eigenlijk? Want ik heb de sa-a01 HT besteld en wil hem netjes 350a360 fps laten schieten. Grtzz

Trackbacks

 1. […] ik na het installeren van deze motor een testschot maakte met mijn Specna Arms, voelde ik gelijk het verschil in “trigger response”. Toen ik er een magazijn in deed, de fire […]

 2. […] apparaten waar ik het meeste mee skirm zijn de Dboys M16 (gunfire.pl) en de Specna Arms SA-A01 (gunfire.pl). De M16 is erg fijn vanwege de afstand die hij kan halen. Al was de FPS de afgelopen […]

Laat je horen!

*