Spartac SRT 12 & 13 review

De Spartac SRT 12SRT 13 van Gunfire, zijn inmiddels mee gegaan naar een paar skirms. Het zijn de eerste AK’s waar ik mee heb geskirmed dus het was soms even wennen! Hoe hebben ze zich gehouden en hoe is het om met een AK te skirmen? Dat zie je in deze review!

Spartac SRT 12 & 13 review

Externals

De replica ziet er, voor een plastic replica, goed uit. Af en toe zie je een plastic AK langskomen die er net zo uitziet als speelgoed, iets dat naar mijn mening met deze, niet het geval is. Het “hout” is ok en de look van het zwarte plastic voelt ook goed. Er zijn geen markeringen op de replica aanwezig behalve dan die van de fire selector.

Alles behalve de buitenste loop is van kunststof op deze replicas.

 • De “houten” ak (Spartac SRT 12) is: 87,5 cm lang
 • De tactical ak (Spartac SRT 13) is: 84,5 met ingeschoven stock en uitgeschoven 93 lang.

 Iets langer dus dan de Specna Arms maar een stuk korter dan mijn M16.

 • De SRT 12 weegt: 2,1 kilo
 • De SRT 13 weegt: 2.3 kilo

Vergeleken met mijn andere replica’s een mooie tussenmaat. Ik vond ze zeker niet te lang en ze lagen voor mij lekker in de hand. Vergeleken met het M4 platform voelde de klassieke AK (SRT 12) heel slank aan. Hij was niet zo lomp en rond vergeleken met een M4 of M16. Dit werd bevestigd door mijn vriendin, die het wel een schattige replica vond.

Ze zien er wat mij betreft dus goed uit, maar ze “voelen” middelmatig. Als je de bovenkant er af haalt om de accu er in te stoppen, merk je dat het heel dun, flimsy plastic is. Er zit trouwens ook al een barst in één van de twee bovenkanten, ontstaan met het terug slaan van de bovenkant na het plaatsen van de accu. En dat losse onderdeel dat bij de unboxing in de doos lag? Dat was de slingmount die bij het transport al is afgebroken.

Een ander voorbeeld om het gevoel van de replica’s te illustreren, is dat wanneer je hem op safe zet, je de bovenkant van de AK voor je gevoel er bijna af duwt. Ik ben ook tijdens de eerste skirm de onderkant van een magazijn al kwijt geraakt toen iemand er langs kwam met zijn replica bij de chrono. Ik kon hem toen nog oppakken, maar later op de dag is ie weer kwijt geraakt tijdens het skirmen.

Spartac SRT 12

Het magazijn van de SRT 12 waar de onderkant van kwijt geraakt is.

Er zit op de Spartac SRT 13, wat meer wobble dan in de Spartac SRT 12. Deze voelt over het algemeen wat steviger aan dan de SRT 13. Vanwege het feit dat er op de SRT 12 gewoon minder beweegbare onderdelen zitten zoals een frontgrip en uitschuif stock.

Wat ik ook nog erg raar vond, was dat ik de accu die bij de tactische AK kwam, niet kon plaatsen. Het snoertje komt verkeerd uit waardoor ik hem er niet op kreeg. Een kleine lipo boodt uitkomst 🙂

Internals

Ik heb de AK’s niet opengehaald, maar heb gezien op internet dat de gearbox, dezelfde is als die van CYMA. CYMA ak’s staan er om bekend dat ze, binnen hun budget prima replica’s zijn. Het is natuurlijk aan te raden de Sparta’s open te maken en even goed te shimmen en smeren. Dit verhoogt de efficiëntie van je gearbox.

De FPS was natuurlijk weer te hoog, maar Gunfire heeft tegenwoordig een gratis downgrade service waar ik ook gebruik van heb gemaakt. Denk hier dus aan als je besluit een AK te halen.

 De rate of fire van de AK’s was rond de 12 FPS. Wat vrij laag is, iets dat je ook wel merkt met skirmen.  

Field Test

Het was voor het eerst dat ik met AK’s skirmde en ik moet zeggen dat ze het beter deden dan ik had gedacht. Ik heb bij Bunker Hill en bij Balls and Arrows gespeeld, twee verschillende velden qua afstanden en speltypen. En bij beide velden heb ik me goed kunnen weren met de Spartac SRT 12 en 13.

Ook al was de rate of fire wat aan de lage kant, het bereik dat ik haalde was voor een 80 euro kostende replica, prima wat mij betreft! Ik heb niet het gevoel gehad dat ik onder deed voor andere spelers naast mij. Een paar teamgenoten viel dit ook al op, aangezien zij ook niet al te hoge verwachtingen hadden.

Spartac SRT 12

De Spartac SRT 12 bij Balls and Arrows

Het grappige van een AK is dat je van safe, naar full auto gaat en daarna bij single uit komt. Ook een magazijn verwijderen gaat anders, misschien zelfs wat soepeler, dan bij een M4/M16. Dus mocht je van dat platform af komen, dan is het even wennen. En dit vond ik vooral het geval met het richten. De iron sight zit wat lager op de replica dan bij een M4/M16 dus je moet helemaal tegen je replica aan kruipen om te richten.

Zoals ik eerder zei voelde de SRT 12 heel dun aan. Het gewicht en de lengte was voor mij prima! Je kan hem lekker schouderen en gericht schieten, maar run and gunnen kan ook prima met dit ding. Het nadeel van de SRT 12 is dat de batterij geplaatst moet worden met behulp van een schroevendraaier. Dit maakt het op het veld wisselen wat lastiger.

Prijskwaliteit

Deze AK’s zullen rond de 80 euro gaan kosten en zoals ik zei, kun je er prima mee skirmen. Je moet er alleen voorzichtigiger mee zijn vanwege het plastic. De bouwkwaliteit is niet super en dat blijft jammer. Ik heb dus al een barst zitten in één van de onderdelen en ben de onderkant van een magazijn verloren. Aan de andere kant, je geeft 80 euro uit in plaats van 160.

Conclusie

Al met al weet ik niet zeker of ik de Spartac SRT 12 & SRT 13 zoveel zal aanbevelen als de Specna Arms. De Specna Arms had dan wel een los zittende hop-up, hij voelde degelijker en steviger aan.

Spartac SRT 13

De Spartac SRT 13

Aan de andere kant, deze replica’s kosten rond de 80 euro, terwijl metalen CYMA ak’s rond de 160/200 euro kosten. Kunststof AK’s van Cyma kosten ongeveer hetzelfde. Dus wanneer je niet veel wilt uitgeven kunnen de Spartac AK’s een oplossing zijn. Als je het AK platform wilt proberen zonder veel geld te besteden, dan is dit ook nog wel een idee.

Ik heb me overigens prima vermaakt met deze apparaten, het platform is zeker leuk. En de slankheid van de SRT 12 vond ik echt opvallend. Maar alsnog ben ik niet heel erg tevreden over deze replica’s.

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Geweldige review Jan , toch leuk om eens te weten wat de low-budget AA,s doen in de praktijk

 2. Dankjewel Baldy! Inderdaad, vond het ook leuk om te zien ja!

 3. Hmm, ik had gehoopt dat de bouw kwaliteit wat beter zou zijn.

 4. mish85nl says:

  leuke review

  deze spartac apparaten zijn meestal in de sale met pasen helloween, black monday-week en kerst/januari, scheelt soms 20 euri

  gratis downgrade is fijne optie
  helaas hadden ze dat nog niet toen ik de srt 11 kocht
  deze wil ik langzaam gaan upgraden en aan uiterlijk knutselen 😛

 5. luuk schevers says:

  ik vind deze AK er een beetje nep uit zien

 6. vladimir says:

  Mooie review Jan.
  Je maakt het voor mij persoonlijk wel weer duidelijk: ik absoluut geen plastic aeg’s meer.
  Zoals je al zei: aan de gearbox zal het niet liggen.
  Maar dat bij aankomst via de posterij er al onderdelen stuk in de doos liggen???
  I rest my case!

Laat je horen!

*