Specna Arms SA-B02 review!

De Specna Arms SA-B02, een kort M4 model voorzien van het nieuwe SAEC systeem. Dooor dit systeem is een veer binnen enkele minuten te vervangen. Of de replica naast dit fantastische systeem ook een goede aanwinst voor een skirm is, gaan Gert-Jan en Sander je vertellen!

Externals

Zoals jullie gewend zijn beginnen we met de externals van de replica’s. Ook deze replica is weer bijna volledig metaal. Alleen de pistol grip en de stock (achterkant) zijn van kunststof. De ris-panels zijn van een soort rubber zodat je ze makkelijk om je ris heen kan plaatsen. Gek genoeg zijn ze alleen net één tandje te groot, wat een schaar of mes natuurlijk gemakkelijk kan oplossen ;).

SA-B05

Zoals te zien is zijn de meegeleverde RIS panels net één stap te groot

De fireselector klikt goed op zijn plaats, de bolt catch functioneert ook weer, die verstopt zit achter de openklappende dust-cover. Dit werkt nog steeds zoals het hoort te werken en wat we kennen van alle andere Specna’s. De twee kleuren is iets nieuws van deze replica en geeft hem een meer unieke look.

De lengte van de SA-B02 is met een:

  • ingeschoven stock: 71 centimeter.
  • uitgeschoven stock: 79 centimeter.

De replica weegt 2.4 kg. Hetzelfde als de andere korte replica’s van Specna, zoals de V04 uit onze vorige review.

Vanwege de lengte is dit dus een replica die goed geschikt is om mee naar binnen te nemen. Ook buiten heeft de SA-B02 zich prima gedragen. Gert-Jan kon goed mee komen met andere airsofters.

De B02 is voorzien van de traditionele RIS set-up. Aan de voorkant van de replica zit er op alle vier de kanten een stuk RIS om de bekende attachments op te zetten. Bovenop de upper zit ook RIS voor wat fancy richtmiddelen.

SA-B05

De SA-B02 heeft genoeg RIS voor accessoires.

Bij het skirmen en bewegen zijn er geen rare wiebelende onderdelen ontdekt. De SA-B02 zit dus goed in elkaar! Dit was ook het geval na een aantal skirms.

Internals

Specna Arms gebruikt nog steeds een metalen gearbox en een metalen hop-up unit. De gearbox is voorzien van het SAEC systeem. Door de stock van de replica af te halen kan je de veer vervangen die achter een soort schroef dop zit. Erg handig voor het downgraden en vernieuwen van de veer. Je zal het niet heel vaak gebruiken, maar op de momenten dat er iets met de veer is, kun je er tenminste makkelijk bij. Het zorgt ervoor dat je tijdens een skirm kan checken of alles goed is. Normaal gesproken is dat wat spannender met al die schroefjes (zie onderstaande foto).

De FPS gaf 310 aan, Gert-Jan zegt in de video dat dit out of the box is, maar waarschijnlijk is de replica al gedowngrade door Gunfire. Er zat namelijk wel een test-rapport bij.

SA-B05 gearbox

Het hoppen werkte ook goed. Toch zou de replica hierop verbeterd kunnen worden. Het was makkelijk afstellen, maar betekent ook dat de hop, niet altijd optimaal behouden zal worden. Het kan dus zijn dat je af en toe even moet draaien. Iets dat overigens wel vaker voorkomt bij replica’s binnen dit budget.

Dan de Gearbox, die vakkundig door Sander is open gehaald. Zijn conclusie was dat alles er goed uit zag, redelijk standaard. Behalve de metalen vertanding van de piston/zuiger. Dat is iets dat je niet altijd ziet. De mooie blauwe kleur is iets dat je zelf mooi of lelijk mag vinden. Al heeft het weinig zin er iets van te vinden, aangezien dit aan de binnenkant van de gearbox zit ;).

Field test

De replica is getest bij Chapter Four en in de jungle bij Airsoft-Heaven. Zoals ik al eerder zei is de SA-B02 uitstekend te gebruiken voor het binnenwerk. Kleine compacte ruimtes kan je prima gebruiken om een prachtige actie op te zetten, omdat de replica vrij compact is. De tegenstander ziet in ieder geval niet eerst een halve meter aan loop om de hoek komen.

Gert-Jan schatte bij Airsoft-Heaven in, dat de replica een meter of 50 haalt. Een mooie afstand waar het gros van de spelers ook op schiet. Wat dat betreft een mooi instap afstand waarmee je goed voor de dag komt op skirms.

Het enige dat dus af en toe opviel was dat de hop een kleine aanpassing kon gebruiken.

Conclusie

Deze Specna Arms SA-B02 is goed bevallen. Eigenlijk net als alle andere Specna’s die hier zijn langs gekomen. Het is nog steeds een merk die soliede replica’s levert en de B02 is geen uitzondering.

Natuurlijk kan er af en toe een “lemon” tussen zitten, dat zie je bij meerdere merken terug komen. We zien over het algemeen veel beginnende airsofters op ons forum, die een Specna hebben gekozen als eerste replica en hier met plezier mee skirmen.

Gert-Jan heeft dit met de SA-B02 niet anders ervaren. De specna speelde lekker, helemaal samen met een lipo, en voelde degelijk aan.

Jammer genoeg konden we de SA-B02 niet vinden op de site van Gunfire.

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

  1. Hoi 🙂
    Ik moet een nieuwe inner barrel bestellen voor iemand maar er is nog onduidelijkheid over de inner barrel length. Op de site van Gunfire staat 290mm. Maar kunnen jullie mij 100% uitsluitsel geven dat de inner barrel 290mm is?

    Het makkelijkst is de replica uit elkaar halen, I know. Maar ik heb de replica niet en diegene weet niet hoe het werkt.

    Thnx alsvast 🙂

  2. de gunfire info klopt. al heb je soms dat 300 ook past. dan steekt de barrel iets door in de flash hider

Laat je horen!

*