Specna Arms SA V04, SA V05, SA B10 review!

In augustus kreeg ik een monster pakket binnen van Gunfire. In dat pakket zat de Specna Arms SA V04, Specna Arms SA V05 en de Specna Arms SA B10. Met drie replica’s tegelijk skirmen is lastig met maar twee handen. Vandaar dat de review wat langer op zich heeft laten wachten.

Specna Arms SA V04, SA V05 en SA B10 review

De Specna Arms SA-A01 was mijn eerste replica van specna arms. Deze bevalt nog steeds goed dus had ik goede verwachtingen van deze drie replica’s. Ik was benieuwd naar de verschillen tussen de drie modellen en natuurlijk de keymod van de V04!

Externals

Zoals jullie gewend zijn beginnen we met de externals van de replica’s. Alle drie de replica’s zijn full-metal, behalve de pistol grip en stock. Eigenlijk zoals al mijn replica’s. Wat hiernaast opvalt is dat ze erg strak in elkaar zitten. Mijn M16 heeft nog wel eens een kleine wobble in de ris rail zitten. Dat is bij deze drie replica’s absoluut niet het geval en dat voelt erg lekker. Het enige dat wat speling heeft is de stock, logischerwijs want die kun je uitschuiven in een aantal posities.

Specna Arms SA-B10

De voorkant van de SA-B10

De fireselector klikt lekker, met het naar achter trekken van de charging handle valt de dust-cover open. Via de bolt-catch kan je vervolgens een metalen plaatje naar voren laten klappen om je hop-up af te sluiten. Dat is wat we gewend zijn bij Specna Arms.

De verschillen onderling zijn ook interessant. Als eerste de lengtes:

 • De B10 is de langste van het stel met 84 tot 92 centimeter.
 • De V05 is 72 tot 79 centimeter.
 • De V04 is de kleinste met 71,5 tot 78 centimeter.

Qua gewicht schelen ze ook niet heel veel:

 • De B10 weegt 2,5 kg.
 • De V05 2,6 kg.
 • De v04 2,4 kg.
De verschillende Specna Arms replica's boven elkaar

De verschillende Specna Arms replica’s boven elkaar

De B10 is dus bijna M16 formaat waar de V04 en V05 hetzelfde zijn als de SA-A01. Prima om mee te CQB’en dus. Met de B10 kan dit ook wel, maar je hebt dan wat sneller een uitdaging 😉

Waar de V05 de traditionele RIS set-up heeft, hebben de B10 en de V04 een andere oplossing. De B10 heeft een mooie slanke voorkant waar alleen bovenop een rail mee loopt. Helemaal vooraan is er rondom RIS zodat je daar dingen als een zaklamp of bipod op kunt schroeven. De “grip” bij de B10 is erg smal vergeleken met een M16. Net als bij de Spartac AK vond ik dit erg fijn skirmen!

Specna Arms V04

De keymod rail van de V04.

De V04 heeft het nieuwere keymod systeem, dat ook dezelfde smalle grip heeft als de B10. Bovenop loopt de RIS rail tot aan de voorkant, maar op de zijkant en onderkant vind je keymod slots. Hier kan je keymod accessoires op monteren via een simpele click. Ik heb ze nog niet vaak terug gezien in shops, dus het zal er in de praktijk op neerkomen dat er een RIS koppelstuk nodig is waar je vervolgens je foregrip op zet. Het voordeel is dus het compacte, smalle gevoel dat keymod je geeft. Dit samen met de compacte afmeting, maakt dit een lekker CQB monstertje.

Internals

De internals van deze Specna Arms’en zijn ook hetzelfde als de SA-A01. Een metalen gearbox een metalen hop-up unit. De gearbox is voorzien van de quick spring release system. Je kunt je gearbox gesloten laten om de veer te vervangen, zoals te zien is in deze video.

Uiteraard is de FPS weer te hoog, dus laat dit downgraden door Gunfire of fix dit zelf.

De rate of fire van de replica’s lag tussen de 12 en 13 BB’s per seconde. Dit is volgens Google een aardig gemiddelde, het is niet het meest vlotte maar ook zeker niet het meest trage.

Waar mijn SA-A01 nog een losse up had, hebben deze drie repica’s daar geen last van. Laatst heeft iemand op ons forum aangegeven ook last te hebben van een los zittende hop-up dus het probleem kan nog voorkomen.

De hop-up unit van de B10.

De hop-up unit van de B10.

Field test

Ik heb de replica’s meegenomen naar Area 57 tijdens onze introdag en bij Area 57 in Sittard. Area 57 is een mix van woodland en CQB waar Sittard die dag een urban setting was. Beide locaties hadden lange afstanden en kleine gangen en hoeken. Ik heb hier alle drie de replica’s gebruikt om de verschillen te kunnen merken.

Waar mijn M16 vast zit aan zijn afmeting, is de B10 nog wat korter te maken door de stock in te schuiven. Hierdoor maak je het jezelf wat gemakkelijker zodra je naar binnen moet. Maar indoors zijn de V05 en vooral de V04 mijn favoriet. Het compacte gevoel en de smalle grip die de V04 geeft voelt perfect voor indoor werk. De V05 is uiteraard qua lengte ook prima geschikt, en is nog uit te bouwen met accessoires dankzij de RIS.

Specna Arms SA B10

De B10 bij Sittard

Buiten is de B10 uiteraard weer perfect te gebruiken dankzij zijn lengte, maar ook de V04 en V05 hebben hier prima hun werk gedaan. Ik heb nooit het idee gehad “out ranged” te worden door andere replica’s. Natuurlijk wel door gepimpte apparaten vol met mooie internals, maar met het gros van de spelers kun je goed mee komen. De ROF is niet de snelste, maar voldoet prima voor wat full auto sproei werk.

Conclusie

De Specna Arms SA V04 is absoluut mijn favoriet geworden. Vanwege mijn M16 is de Specna Arms SA B10 een beetje dubbel op, en de Specna Arms SA V05 lijkt weer heel erg op de SA A01 qua gevoel en bruikbaarheid. Het compacte gevoel en de compacte afmeting van de V04 skirmt erg lekker.

Uiteraard zijn de andere twee ook prima replica’s, maar voor mij persoonlijk geen toevoeging. Het feit dat Specna Arms regelmatig opduikt als huur replica laat wel zien dat het degelijke replica’s zijn.

Mocht je nog een replica zoeken, dan is Specna Arms een prima begin. De replica’s zijn sinds de SA-A01 wel iets duurder geworden. De prijzen liggen tussen de 225 en 260 euro waardoor ze wat meer moeten concurreren met andere starters merken.

De Specna Arms lijn heeft inmiddels heel wat smaken gekregen. RIS of geen Ris, lang of kort, er is voor ieder wel wat te vinden.

Specna Arms SA V05

De SA V05

 

About Jan

Ik ben in de airsoft sport gerold dankzij een vriend. Als gamer trok het me natuurlijk gelijk. Het leuke van airsoft is dat er net iets meer samenwerking en tactiek in voorkomt dan bij paintball. Maar bovenal is airsoft gewoon een leuk dagje rauzen met mede airsofters :)

Comments

 1. Eviltwin-NL says:

  En dan de hamvraag….. Welk van de 3 zou je het liefst houden ?

 2. Hey Evil!

  Ik zou voor de V04 gaan. Die keymod is zo sexy <3

Laat je horen!

*